לקיחת יחורים לשתילה

השאלה:

כאשר אנשים פונים בבקשה לאפשר להם לקחת ענפים כדי לשתול ייחורים, האם אפשר לסרב להם, כדי לשמור על יתרון בשוק למרות התקנה מזמן יהושע לאפשר לציבור לקחת שתילים?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

נלענ"ד שלא תיקן יהושע שקוטמין נטיעות בכל מקום (ב"ק פא' א') אלא ממקום שאין בכך משום הפסד לבעלי הנטיעות, כעין זה נהנה וזה לא חסר.
אך כשהדבר גורם הפסד לבעלי הנטיעות כנראה שלא תיקן.
ומכיוון שלפי דבריך השקעת בפיתוח הזנים החדשים ממון רב ואם כל אחד יטול ויקטום לו ייחורים ייגרם לך נזק, שהרי השקעת את כספך בפיתוח זנים אלה ע"מ למוכרם, נלענ"ד שהנך רשאי למנוע את קטימת הנטיעות.
ואם המשתלה שלך סגורה אין לאף אחד רשות להיכנס ללא רשותך.
ויהושע שתיקן שקוטמין נטיעות ר"ל שאדם העובר ליד פרדס של חברו יכול לקטום נטיעות לצורך נטיעתן אך להיכנס ללא רשות לתוך פרדס חברו אינו רשאי. גם אם אינך יכול להתנגד לקטימת נטיעות אינך חייב לקטום נטיעות ולתת לאחרים. אתה חייב רק להימנע מקטימת הנטיעות ע"י הזולת, אלא שכאמור רק באלו שנמצאות קרוב לדרך, או בולטות החוצה.
וראיה לדברי שבמקום הפסד לא תיקן יהושע מזית, שאסור לקטום גרופיות של זית, משום הפסד כמבואר בראשונים.