חישוב שנות ערלה בעציץ הגדל במרפסת בקומה גבוה.

השאלה:

שלום ! קנינו ממשתלה עץ לימון ננסי בעציץ ושתלנו אותו בעציץ גדול במרפסת ביתינו בקומה רביעית. כיצד מחשבים שנות עורלה במצב שכזה ? תודה !

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ט תמוז תשע"ו 9:53

שלום

עץ פרי הגדל בקרקע או מחובר לקרקע (עציץ נקוב) חייב בערלה מדאורייתא. עץ פרי הגדל בעציץ לא נקוב חייב מדרבנן (עציץ הנמצא במרפסת בקומה רביעית נחשב עציץ לא נקוב).

לאור זאת אם ידוע מתי נוצר העציץ במשתלה אפילו אם היה העציץ לא נקוב נוכל להחשיב את שנות הגידול של העציץ במשתלה ולהמשיך את החשבון גם בהנחתו במרפסת .

למשל אם העציץ היה במשתלה שנתיים אזי בהנחתו במרפסת יש לשמור עוד שנה אחת לחישוב שנות ערלה ולאחר מכן הפירות שיגדלו יהיו מותרים.

אך אם שותלים  את העץ במרפסת באדנית שמחוברת לבניין (כעיין פטיו) הרי  נטיעה  זו הנחשבת כמחוברת לקרקע שחיוב ערלה בו הוא מדאורייתא , ואז רק אם ידוע שהעציץ היה מונח ע"ג קרקע במשתלה (משתלה עם פיקוחה לכתי לשנות ערלה) יהיה ניתן לצרף את חישוב שנות ערלה ולהמשיך אותו הלאה . אחרת יש להתחיל למנות חישוב שנות ערלה מתחילה , שלוש שנים מעכשיו.