ביכורים- עלון מידע תורני מדעי מבית מכון התורה והארץ
ביכורים- עלון מידע תורני מדעי מבית מכון התורה והארץ

חדשות ועדכונים

מושגי שמיטה

מושגי שמיטה / הרב דוד אייגנר

בדפים הקרובים נעסוק בעז"ה בביאור המושגים ההלכתיים של השמיטה, ובהשלכות שלהם לגבי החקלאים.

היכן נוהגת השמיטה?

איסור העבודה בשמיטה חל בכל תחומי ארץ ישראל שנכבשו בזמן בית המקדש הראשון (גבולות עולי מצרים). לדעת רוב הפוסקים, גבולות אלו כוללים את כל שטח מדינת ישראל כיום, ומעבר לו.

בגבולות ארץ ישראל שלא נכבשו בזמן בית המקדש השני (עולי בבל), לא נוהג איסור ספיחין וישנה מחלוקת בין הפוסקים אם נוהגת שם קדושת שביעית.

קשה מאוד לדעת מהם האזורים המדוייקים שאותם לא כבשו עולי בבל, אך לדעת פוסקים רבים האזור שממערב לקו אשקלון- ניצנה (חלקים מהנגב המערבי) הוא אזור שלא נכבש על ידי עולי בבל, וכן האזור שמדרום לנחל צין הוא גם כן אזור שלדעת פוסקים רבים לא נכלל בכיבוש זה.

בשמיטה הקרובה, אזור הנגב המערבי ישמש כאזור מרכזי לשיווק תוצרת ירקות במסגרת 'אוצר הארץ'.

חקלאים (מכל הארץ) שמעוניינים לשווק תוצרת דרך 'אוצר הארץ', מוזמן ליצור קשר עם מר עמיר דרור, מנכ"ל אוצר הארץ בטלפון: 050-5640304

מכון TV

פעילויות מכון התורה והארץ לקראת השמיטה

אורך הסרט: 1:43 ד'

מכון התורה והארץ לשירותך

מתכוננים לשמיטה 12- שימוש בשמנים חורפיים במטעים נשירים בשנה הששית

שתי חלופות עיקריות עומדות בפני החקלאי הרוצה לשמור שמיטה כהלכתה: גידול עבור מערכת "אוצר בית הדין"  או הסתמכות על "היתר מכירת הקרקעות". כל חקלאי צריך לעשות את שיקול הדעת המתאים לו ולמשקו ולהתייעץ עם פוסקי ההלכה.  בחירה  בדרך  של מכירת הקרקע נוחה וקלה לביצוע אולם הפירות אינם קדושים בקדושת שביעית. חקלאי החפץ לגדל פירות הקדושים בקדושת שביעית חייב לבחור במסלול של אוצר בית דין או להפקיר את היבול לכל מאן דבעי. גידול לטובת אוצר בית דין מאפשר לחקלאי לקבל החזר כספי עבור הוצאות הגידול ואילו הפקרת היבול נעשית ללא תמורה כספית כלשהי.

בשבועות הקרובים יטופלו מרבית המטעים הנשירים בשמנים חורפיים מסוגים שונים במטרה להביא להתעוררות מלאה ואחידה. חקלאי שבכוונתו לגדל את היבול בקדושת שביעית חייב להיערך בתקופה זו, עד כמה שהדבר נתון בידיו, לוויסות היבול השנה ובשנה הבאה, שנת השמיטה. קבלת יבול מתון  בשמיטה  יקטין את הצורך בביצוע טיפולים לדילול פרי הבעייתיים מבחינה הלכתית כאשר הפירות קדושים בקדושת שביעית. השימוש בחומרים אלו דורש רמה מקצועית ודייקנות גבוהים וחייב להיעשות בהתייעצות עם אנשי המקצוע בכל ענף. כל חקלאי מכיר את משקו ויכול להעריך את רמת הסיכונים שהוא לוקח בביצוע פעולות שמטרתן וויסות צמיחה לעונה הקרובה ולזו שאחריה, שנת השמיטה.

נמשיך כולנו  להתפלל להמשך גשמי הברכה ונשתדל להתארגן כראוי לשנת השמיטה הקריבה ובאה.