חרקים בפירות יבשים

להלן מספר דוגמאות מן הבדיקות שערכנו בחודש שבט בפירות יבשים בשנה זו בהשוואה לבדיקות שנערכו אשתקד

מעבדת מכון התורה והארץ | ניסן-אייר תשנ"ז גליון 16
חרקים בפירות יבשים

 

בחודש שבט בשנה זו, שמחנו לשמוע על המודעות הגוברת להמצאות חרקים בפירות היבשים; כשהפעם היתה התעוררות לנושא גם בקרב הציבור הכללי (לא רק בציבור שומר המצוות שמאז ומעולם היה מודע וער לבעיה), וזאת תודות לפירסומיה של המועצה הישראלית לצרכנות.

עם זאת מן הראוי לציין שבבדיקות שנערכו במעבדת מכון התורה והארץ לפירות יבשים שנקנו ממפעלים שונים, נמצאה נקיות יחסית בחלק מסוגי הפירות היבשים לעומת הנגיעות שנמצאה בשנה שעברה. מאידך שוב התברר שהפירות היבשים הנמכרים בתפזורת היו פחות נקיים מן הפירות ששווקו לאחר שנארזו במפעלים.

להלן מספר דוגמאות מן הבדיקות שערכנו בחודש שבט שנה זו בהשוואה לבדיקות שנערכו אשתקד (הבדיקות מתייחסות לפירות יבשים ולא לטריים):

 

משמש: המשמש הארוז נמצא נקי בדרך כלל. נבדקו 12 חבילות מארבע חברות שונות, כ396- פירות, ומתוכם נמצאו 2 פירות נגועים בלבד.

המשמש בתפזורת, פחות נקי. נבדקו 189 פירות ומתוכם 5 פירות נמצאו נגועים בזחלים וביצים. התוצאות זהות כמעט לנגיעות שנמצאה בשנה הקודמת.

את הזחלים ניתן למצוא לאחר פתיחת המשמש לשני חצאים ומבט קל לתוכו, וחיפוש אחר תולעים יבשות שמראיהם חום צהבהב שנכרות בקלות לעין. הנמשים האדומים שעל קליפת המשמש אינם חרקים אלא נמשים טבעיים של המשמש. 

תמר: גם כאן נבדקו 12 חבילות של תמר מיובש, מארבע חברות שונות, כ346- פירות. הפירות של שלש מתוך ארבע החברות היו נקיים או כמעט נקיים. באריזות של החברה הרביעית נמצאה נגיעות ב9- פירות מתוך 80. הנגיעות כללה זחלים, אקריות זעירות וכנימות מגן. התמרים שנקנו בתפזורת היו פחות נקיים. מתוך 88 פירות שנבדקו נמצאו 9 פירות נגועים. בסה"כ מדובר בנגיעות של כ4%- לעומת נגיעות של כ­10% שנמצאה בשנה שעברה.

בדיקת התמר גם היא אינה מסובכת ויכולה להעשות ע"י חציית התמר לשנים, הסרת הגרעין והסתכלות פנימה. מסימני הנגיעות הם קורים או נקודות חומות בתוך התמר. למרות שנמצאו אקריות זעירות במספר תמרים, נראה שההלכה אינה מחייבת לחפש אקריות כאלו בתוך התמרים משום גודלם המזערי.

צימוקים: הצימוקים הארוזים שנבדקו, נמצאו נקיים. הנקיון הקיף את הצימוקים הכהים והבהירים כאחד, וכלל את מוצריהם של ארבע החברות שנבדקו. הצימוקים שבתפזורת נמצאו פחות נקיים. בשתי בדיקות שנערכו בחנויות שונות (כל בדיקה 500 גר') נמצאו שני חרקים בכל בדיקה, רובם בין הפירות ולא בתוכם. בסה"כ ניתן לומר שהצימוקים השנה נקיים יותר מהצימוקים שנבדקו בשנה שעברה, אז נמצאה נגיעות ב50% מהאריזות שנבדקו.

שזיפים: השזיפים המיובשים וארוזים, בדרך כלל נמצאו נקיים. מתוך 9 חבילות שנבדקו, כ309- פירות מחברות שונות, נמצא רק פרי אחד נגוע. גם השזיפים הנמכרים בתפזורת נמצאו בדרך כלל נקיים. מתוך 109 פירות שנבדקו נמצאה רק תולעת אחת חיצונית. זוהי נגיעות של 1/2 אחוז בסה"כ, לעומת השנה שעברה שבה נמצאה בבדיקות נגיעות של 3-4 אחוזים.

תאנים: זהו הפרי הבעייתי ביותר. נבדקו 12 אריזות של תאנים, כ310- פירות מ4- חברות שונות, ונמצאו 23 פירות נגועים. הנגיעות כללה את כל החברות. מהתאנים שבתפזורת נבדקו 89 פירות ומתוכם 11 פירות היו נגועים. בסה"כ מדובר בנגיעות של כ- 8.5% לעומת השנה שעברה בה נתגלתה נגיעות של כ18%- בפירות שנבדקו.

מאידך גיסא, השנה נמצאה נגיעות גם בתאנים שמראיהן היה עסיסי ולא יבש. ולכן נראה שכל תאנה חייבת בדיקה חיצונית ופנימית לפני אכילתה. יש להתבונן בתוכה היטב ולברר שאין גוף זר בתוך התאנה פרט לדבש ולגרעינים. החרקים שנמצאו היו תולעים בצבע חום כהה ויבשות. יש להזהר במיוחד מתאנים יבשות שמראיהן הפנימי שחור וחסר עסיסיו

toraland whatsapp