קרבה שנת השבע

הנחיות לטיפול בגינה הפרטית לקראת שנת השבע

הרב מוטי שומרון | מנחם אב-אלול תשס"ז
קרבה שנת השבע

 

הנחיות לטיפול בגינה הפרטית בחודשים סיון - תמוז תשס"ז

 

 הקדמה

העיסוק בנויה של ארץ ישראל מצוה הוא, משום יישוב ארץ ישראל. שונה הוא העיסוק בנוי בארץ ישראל מעבודת הנוי בארצות חוץ. בכל ארץ בעולם אין הנוי אלא צורך, להרחיב דעתו של אדם ולהנותו במראות נחמדים ומשובבי נפש. בארץ ישראל לעומת זאת, עצם העיסוק בנויה של הארץ המביא את חן המקום וחיבתו על יושביו ערך הוא. וכל המוסיף להדר במצוות יישובה של הארץ ע"י תוספת נוי הרי זה משובח.

משום כך נדרשת הפסקה של שנה. שנת המנוחה לאדם ולאדמה מפגישה את כל מי שדורך על האדמה עם יהושע בן נון בכניסתו לארץ, כאשר מלאך ה' אומר לו: "של נעלך מעל רגלך, כי המקום אשר אתה עומד עליו קודש הוא" (יהושע ה, טו). ועם כל זה אין פירושה של השביתה להחזיר את העולם לתוהו ובוהו ולמלא את כל הגינה חרולים וקמשונים. השביתה ממלאכות מסוימות מחד גיסא, והידיעה שכל מלאכה אחרת תלויה בשאלה הלכתית ודורשת בירור מאידך גיסא מחיות מידי יום ביומו את התודעה הזאת אצל הגנן ואצל בעל הבית כאחד. וקדושתה של אדמת ארץ ישראל חיה בלבבות.

 

  יסודות ההלכה

א. עפ"י הוראות הרבנות הראשית אין להשתמש בהיתר מכירת הקרקע לגוי בגן הנוי הפרטי, (מפני שאין הדבר מוגדר כשעת הדחק)  לפיכך יש להערך מבעוד מועד כראוי בשנה השישית, על מנת שנוכל להנות מגן הנוי בשנת השמיטה ולאחריה.

ב. המלאכות האסורות בשביעית הן: חרישה, זריעה, זמירה, קצירה ובצירה (כדרך הקוצרים, בכמויות מסחריות). גם שתילה, נטיעה והשקיית הנבטה אסורות בשביעית. כמו כן אסור המסחר בפירות שביעית.

ג. גם שאר המלאכות הגורמות להצמחה אסורות, אולם הן מותרות כאשר הן הכרחיות לשמירת הקיים ולמניעת נזק לשנים הבאות  

ד. גינות בבתים משותפים: כל אדם מישראל מוזהר על שביתת אדמתו, לכן הוא עובר על מצוות "ושבתה הארץ" גם כאשר אחרים עובדים באדמתו. קל וחומר, שאין להשתתף בתשלום המיועד לביצוע מלאכות אסורות בגינון. אי לכך, יש לשכנע את שאר הדיירים בבית המשותף שאפשר לקיים את גינת הנוי המשותפת ברמה נאותה בשמיטה עפ"י ההלכה. אם אי אפשר לשכנע  אין להיכנס לריב ויש לשאול שאלת חכם.  

כמו כן, הרוצה להשכיר בית עם גינה לאדם שאינו שומר שמיטה  ישאל שאלת חכם.  

ה. המגבלות ההלכתיות חלות גם על גננים מקצועיים המתפרנסים מעבודות גננות. אם הם נדרשים ע"י גופים ומוסדות לבצע עבודות האסורות בשמיטה  ישאלו שאלת חכם.

ו. רצוי להקדים את שתילת המדשאות ככל האפשר לפני השמיטה  על מנת שהדשא יספיק לכסות את השטח לגמרי לפני ראש השנה. הדבר חיוני כדי שכיסוחי הדשא בשנת השמיטה (הגורמים לצימוח אופקי מוגבר בדשאים) לא יגרמו להתפשטותו לשם כיסוי הקרחות. 

גם צמחים אחרים כגון: עצים, שיחים, וורדים, פרחים רב שנתיים וכיו"ב  כדאי להקדים את שתילתם כדי שיצמחו ויתבגרו ככל האפשר בשנה השישית. ככל שהצמח מבוגר יותר  הוא זקוק לפחות טיפולי עיצוב, גיזום, דישון ועישוב.

ז. עצים נשירים "מאולצים" שאינם נושרים בארצות מוצאם החמות יותר ונושרים אצלנו בחורף הקר יחסית, כגון: סיסם הודי, צאלון נאה, מכנף נאה, סיגלון, שלטית (פלטופורום), אלביציה וכדו'  ייגזמו בתחילת סיון של השנה הששית. גם עצים תדירי ירק כגון: פיקוסים, אלון מצוי, אדר סורי, זית וכדו'  ייגזמו כנ"ל. אם לא הספיקו לגזום  אפשר לגזום גם בסוף הקיץ בשוך החום (כמובן לפני שנת השמיטה).

גיזום לתיקון "פריצות" בעצים ותיקוני עיצוב ייעשה במשך כל הקיץ והסתיו של השנה השישית (תשס"ז). 

ח. גיזום עצים צעירים: יש להקפיד במיוחד על עיצוב העצים הצעירים לפני השמיטה ע"מ להקטין את הצורך בגיזום בשביעית. ככל שהעץ יהיה בוגר יותר ומעוצב באופן מקצועי  הטיפול בו בשביעית יהיה פשוט יותר מבחינה הלכתית.          

ט. גיזום ועיצוב שיחים: מבחינה מקצועית, ברוב השיחים לא ייגרם נזק לצמח או למראהו אם לא ייגזם במשך שנה אחת. לפיכך, ברוב המקרים אין היתר לגזום ולעצב שיחים בשביעית (למעט שמירת צורה כגון גדר חיה בוגרת). לכן יש להקפיד גם במקרה זה על גיזום מקצועי לפני השמיטה. גיזום שאינו מקצועי עלול לגרום נזק רב לשיחים ולעצים.

י. דישון: כדי להימנע מדישון בשביעית  יש לדשן לפני השמיטה באביב ובסתיו את העצים והשיחים הצעירים, המדשאות, הוורדים, הפרחים וצמחי הכיסוי העשבוניים בדשן– כל מורכב המכיל את כל היסודות הנחוצים (חנקן , זרחן, אשלגן וברזל) המינון עפ"י הוראות היצרן. באם משתמשים לדוגמא  בדשן –כל מסוג 20-20-20 יש לדשן 20 גרם דשן לכל מ"ר גינה באביב וכן בסתיו . יש להקפיד להשקות מיד במשך כשעה על מנת שעלוות הצמחים והדשא לא יצרבו.

יא. טיפול בעשביה: זו התקופה המתאימה לטיפול בעשביה החד שנתית והרב שנתית אשר צצה לפתע בגינה. ניתן לקנות סוגים שונים של חומרי הדברת עשביה בחנויות ובמשתלות. חשוב להדגיש כי עקירת עשביה קשה כגון מיני יבלית באופן ידני או באמצעות מעדר אינה יעילה לטווח הארוך והעשביה תשוב ותגדל . לעומת זאת ריסוס בחומרי הדברה מתאימים (תוך הקפדה על הימנעות מפגיעה בצמחיית הגן בהתאם להנחיות הספציפיות) עשוי בהחלט להוות פיתרון יעיל ארוך טווח וגם בשנת השמיטה הגינה תישאר נקייה מעשבייה קשה. לכן יש להקפיד על ניקיון הגינה מעשבים (ובמיוחד רב שנתיים) לפני שנת השמיטה כדי להימנע מטיפולים מיותרים להדברת עשבים בשמיטה. מומלץ להשתמש בריסוסי קרקע לפני השמיטה (על אדמה נקיה מעשבים) בחומרים מונעי הצצת עשבים (כגון: סימזין, גול, רונסטאר וכדו') ולהפעילם בהשקיה. יש להקפיד הקפדת יתר, ולנהוג בהתאם להוראות  היצרן כדי להימנע מנזקים לצמחי הגן. אפשר לרסס את שולי המדשאה בראונדאפ (או בגליפוסטים אחרים), דגנול ועוד. ריסוס מתאים עשוי להיות יעיל במשך מספר חודשים. 

יב. טיפול במדשאות: יש לבצע בשנה השישית את כל הפעולות שמטרתן הגברת צימוח הדשא כגון: דילול דשא, איוורור, דישון וכו' . כל המלאכות הללו אסורות לביצוע בשמיטה.

יג. טיפול במחלות ובמזיקים של צמחי הגן. בתקופה זו שכיחות מחלות עלים כגון קימחון ושאר מיני פטריות ומרעין בישין כגון חלזונות וזחלים שונים המכרסמים את הצמחים בכל פה. יש להתיעץ עם בעלי מקצוע על מנת לאפיין את הפגעים ולקבל המלצות מקצועיות לטיפול על מנת להימנע מביצוע פעולות מיותרות בשמיטה.

יד. באם אנו רוצים לעצב את הגינה ולשפר את מראה בעזרת חומרי חיפוי שונים כגון : חצץ, חלוקי נחל, טוף, שבבי עץ וכדומה זהו הזמן המתאים לביצוע. רצוי מאוד לפרוס יריעת פלסטיק שחורה מתחת לחומר החיפוי על מנת למנוע נביטת עשבים מתחת לחיפוי. גם פעולה זו תקל עלינו את ההתמודדות עם עשביה מיותרת בשמיטה.

עתה הוא הזמן להזמין ולקנות בחנויות ובמשתלות פקעות ובצלים אותם נשתול בחודש אלול לפני שנת השמיטה . לא כדאי לדחות את הזמנת ורכישת הצמחים והפקעות למועד מאוחר יותר היות ויתכן שנאחר את המועד וחבל שלא נהנה מפריחה המותרת בשנת השמיטה.

אז קדימה לעבודה ושיהיה לכולנו בהצלחה.

 

הנחיות לטיפול בגינה הפרטית בחודשים אב -  אלול תשס"ז

 

כעת הגענו לקו הגמר של הכנת הגינה לקראת שנת השמיטה. ראשית חוכמה נחזור ונלמד ונשנן את הלכות השמיטה ובאם נותרו לנו שאלות הלכתיות ומקצועיות נפנה לרבנים ולאנשי מקצוע יראי שמים כעת ונמנע מעצמנו בעיות מיותרות במשך שנת השמיטה. " מי שטרח בערב שבת הוא יאכל בשבת" -  הדבר נכון לא רק לגבי השבת אלא גם לגבי שנת השמיטה.

ובכן מה עלינו לעשות כעת ?

א. נבדוק כעת ביסודיות את הגינה כולה. נוודא שמערכות ההשקייה תקינות – רצוי להשתמש בשנת השמיטה במערכת בקרת השקייה ממוחשבת (ניתן לרכוש מערכות פשוטות וזולות יחסית בחנויות), הדבר עשוי גם לחסוך מים ולאפשר השקיית מדשאות בשעות הלילה כאשר ניצול המים יעיל יותר.

ב. נבחן את מצב הצמחיה הקיימת בגינה. נגזום את הדרוש. נקלטר ונאוורר את הקרקע נוסיף ונשתול  פרחים במקום אלו אשר  קמלו מחום הקיץ וגם נשלים את כל העבודות אשר משום מה לא הספקנו לבצע במהלך החודשים הקודמים.

ג. בתחילת חודש אלול כדאי לשתול פרחים וצמחים רב שנתיים וכן בצלים ופקעות אשר ינבטו לפני שנת השמיטה לאחר שנשקה אותם כראוי וכך נוכל להנות מפריחה מרהיבה בחודשי החורף של שנת השמיטה.

ד. עצי נוי ועצי סרק יש לשתול כעת. יש להקפיד על הלכות הנטיעה כדלהלן :  

1. עצי פרי: שתילים חשופי שורש יש לנטוע עד ט"ו באב תשנ"ז לפני השקיעה, כדי שיהיו שבועיים לקליטה ואחריהם חודש קיום, שיאפשר למנות ולחשב שנת ערלה שלמה עד ראש השנה. 

עצי פרי המושרשים בתוך גוש הנמצא בעציץ נקוב (קוטר הנקב בתחתית יותר מ-2 ס"מ) קודם ט"ו באב ועמדו על הקרקע מלפני כ"ט באב (כך שנחשבים כמחוברים לקרקע)  אפשר לנטעם עד ערב ראש השנה בתנאי שגוש השורשים לא יתפורר בשעת השתילה. שתיל של עץ פרי הגדל בגוש בעציץ שאינו נקוב מותר לנוטעו עד כ"ט באב תשס"ז.

2. עצי סרק וצמחי נוי:  אם הם נתונים בגוש בתוך מיכל כנ"ל ואין חשש להתפוררות הגוש  אפשר לשתול אותם עד ערב ראש השנה. 

3. שתילי עצי סרק וצמחי נוי רב שנתיים שאין בהם דין ערלה שהם גלויי שורש או כשיש חשש להתפוררות גוש השורשים בשעת השתילה מותר לשתול עד ט"ו באלול. (אסור להשקות צמחים אחר ראש השנה כדי שישתרשו  אם לא השתרשו עד אז). צמחי נוי חד שנתיים  יש לשתול או לזרוע עד כ"ו באלול ולהשקות מיד ורצוי להקדים.

4. צמחים הראויים למאכל אדם או בהמה ונקלטו בשביעית אסורים כספיחים.

 

ה. דישון הגינה והמדשאה

על מנת להימנע מדישון הגינה בשמיטה יש לדשן כעת. ניתן לשלב מיני קומפוסט או דשנים משולבים איטיי שחרור, המוצנעים בקרקע וניתנים בסתיו לפני ראש השנה. דשנים אלו יכולים לשחרר מינרלים הנחוצים לצמחים לאורך שנת השמיטה. קומפוסט יינתן בכמות של 5 ליטר למ"ר ודשנים אטיי שחרור לפי הנחיות היצרן (יש לבקש דשנים איטיי שחרור שישתחררו במשך שנה).

 

ו. הטיפול בשיחים

כעת נדאג לגזום בדקדקנות את כל השיחים והגדרות החיות על מנת שנוכל להימנע ממלאכות אלו ככל האפשר בשנת השמיטה ( גם מלאכות המותרות באופן עקרוני לביצוע בשמיטה יש לבצען לפני השמיטה ככל הניתן).

 

ז. הטיפול בדשא

יש להקפיד על כיסוח מדויק, ביצוע חיתוך קצוות (קנטים) או ריסוס הקצוות בדגנול וכדומה וכן דישון מתאים על מנת שנהנה ממדשאה ירוקה במשך כל שנת השמיטה ללא כל תוספת של דישון.

 

ח. הטיפול בורדים

כעת נגזום את הפרחים והענפים היבשים ונתחח את הקרקע סביב הורדים.

 

שתהיה לכולנו שנת שמיטה מבורכת בה נזכה להתעלות רוחנית מתוך שמירת כל המצוות התלויות בארץ.

toraland whatsapp