אזכרה ובר מצוה

השאלה:

בעוד זמן מה יחול בר המצוה של בננו. בליל לידתו, לצערנו, נפטר אחיה של חמותי (כלומר אחי סבתו של בננו). אנחנו קראנו לו בשם שני ע"ש הדוד (מסיבות משפחתיות השם הראשון היה "תפוס"). בבר המצוה בננו, בעז"ה, יסיים מסכת, כמקובל בשנים האחרונות, ויישא דרשה.
במשך כל השנים, הדודה, בניה ובני המשפחה עורכים לימוד לע"נ הדוד ז"ל בליל היארצייט. האם השנה בהשתתפות בבר המצוה, יצאו ידי חובת לימוד לע"נ?
באופן כללי, מאן דהוא אמר לי שלא באים לסעודות מצוה כמו חתונה ובר מצוה ביום שיש אזכרה. ולכאורה אין זה ראוי שנחגוג בר מצוה ביום שיש אזכרה במשפחה, אך מנגד זהו תאריך הולדתו של בננו, ומעבר לכך הסעודה היא גם "לגמרה של מצוה" שאכן נגמרת ביום זה.

תודה ושבת שלום

התשובה

הרב יעקב אריאל |

נראה לי שיצאו י"ח לימוד אם עושה סיום מסכת וייאמרו דברי תורה רצוי שבר המצוה יכין דרשה עם תוכן תורני רציני והדרשה תאמר ללא הפרעות. (יש להסביר למשתתפים עם תחילת הדרשה שהדבר נחוץ בגלל האזכרה), ואז יכולים להשתתף בסעודת המצוה.