ביקור במוזיאון השומרונים

השאלה:

שלום לכבוד הרב

רציתי לדעת מה דעתו על ביקור במוזיאון השומרונים. במוזיאון מוצגים מגילות וספרי תורה בכתב עברי קדום, חפצי קודש שלהם, תמונות מטקסי הפולחן שלהם, סכך שומרוני המורכב מפירות וכד. הביקור עצמו מלווה ע"י אדם בשם יפת הכהן, ששייך למשפחת הכהונה שלהם, שמסביר על ההבדלים בין השומרונים לבין היהודים ומצביע על הנקודות בהם לדעתו השומרונים הם המשמרים את התרבות המקורית מימי הבית הראשון. למשל, הבנתם שאת המזוזה תולים מעלת הדלת כשהיא פרוסה ולא כמו היהודים שבגלל שיצאו אל הגלות היו מחביאים המזוזות בבתי מזוזה (ע"פ דבריו). וכיוצא בזה עוד הסברים על כמה שהיהודים שינו את ההלכה בעקבות יציאתם לגלות וכן השינויים שיצרו חכמי ההלכה שלא כפשט התורה בניגוד אליהם שעושים "בדיוק כמו שכתוב בתורה. כמו כן הוא אף מציג מפירושי השומרונים על התורה. וכן מדגים איך הם קוראים את קריאת שמע וכיו"ב. אודה מאוד לרב באם יוכל לפרט בתשובתו על ההיבטים ההלכתיים וההשקפתיים בנוגע לשאלה זו. כמו כן אשמח אם יוכל להתייחס לביקור בטקס הקרבת קרבן הפסח שלהם.
תודה וכל טוב,

התשובה

הרב יעקב אריאל |

הכותים בזמן חז"ל נחשבו לעובדי עבודה זרה, והשומרונים הם צאצאיהם. כמו"כ הם מזייפים את התורה וברוב חוצפתם טוענים שהם היהודים האמתיים. לכן יש להתיחס אליהם בהתאם