התנגשות בין ציוויים דתיים למוסר

השאלה: שלום,
נניח שבעוד 50 שנה יהיה רוב דתי במדינת ישראל, ותהיה מדינת הלכה, נהיה מחויבים לפעול קצת אחרת מאשר עכשו. לכן למשל, אם לפי ההלכה יש להוציא להורג נואפים, מחללי שבת וכו´ נהיה מחויבים כמדינת הלכה לבצע גם זאת. ויש כמובן עוד הרבה דוגמאות בעייתיות כאלה.
איך זה מתיישב עם רוח המוסר של היום?! אני מרגישה שזה ממש לא מוסרי להרוג יהודי שכופר ביהדות רק בגלל שהוא בחר להאמין אחרת ממני...איך אפשר להתמודד עם ציווי כזה שלא ניתן לשנותו כמובן בהבנה המוסרית שלנו כיום?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/1/2013 2:15:13 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

המוסר וההלכה הולכים יחד, כמו כן השאלה מופנת כעת על דברים שיקרו בעתיד, אנו יודעים שאפילו אם יהיה רוב דתי בארץ לא תהיה סנהדרין סמוכה, וכל זמן שאין בתי דין תורניים, לא יכולים להתקיים כל הדינים, אלא עד שלב שתחזור הסמיכה לישראל ובאותו הזמן העם ג"כ כבר יראה אחרת, יתכן שיבנה המקדש והאוירה הרוחנית תשתנה, איננו יודעים מה יקרה וכיצד יקרה, אבל חז"ל אמרו שסנהדרין (שנהגה בעבר) אם הייתה הורגת אחד לשבעים שנה היא קטלנית, משמע שכבר אז לא היה מצוי דין הריגה, ובודאי לא בימינו, העונשים הכתובים בתורה אינם תמיד למעשה אלא להראות את חומרת הדברים, וכפי שנאמר שבן סורר ומורה לא היה ולא נברא, למרות שהתורה הקדישה לו פרשה.