בירור יהדות

השאלה: שלום רב,

חברתי נולדה בבריה"מ לשעבר. יש בידיה תעודת לידה של סבתה (אמא של אמא) ששם רשום שאמה של הסבתא (כלומר סבתא רבה של חברתי) היא יהודיה. עם זאת סבתה של חברתי לא גדלה עם אמה שנפתרה בגיל צעיר והתחתנה שם עם גוי. בתעודת לידה של חברתי ואמה היה רשום רוסיה ולא יהודיה, כיוון שלפי הבנתי שפחדו להדגיש בפני השלטונות את מוצאן היהודי.

ידוע לי שהדת היהודית נקבעת לפי האם, ולכן 4 דורות האמהות הללו הן יהודיות.
1. רציתי לדעת האם זה מספיק כדי להוכיח את יהדותה?

2. חוץ מזה רציתי לשאול מה קורה במידה והרבנות תחליט כי היא לא יהודיה או שיהדותה מוטלת בספק?

3. ודבר אחרון, רציתי לדעת מהו התהליך של גיור לחומרא? האם זהו אותו תהליך גיור רגיל רק עם שם אחר או שהתהליך קצר יותר?

תודה רבה וחודש טוב,
אבי.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/1/2013 1:50:37 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

יש לפנות לבית הדין הרבני לברור יהדות, ויש עוד שיטות שלא הוזכרו במכתבך (קבורה, עדים וכדו´), נושא זה מורכב ומצריך ידע מיוחד, על כך יש לפנות למתעסקים בכך.
גיור לחומרא השאלה היא האם היא שומרת מצוות היום, כאשר אדם שומר מצוות הגיור הוא קל ופשוט, אולם אם אין היא שומרת מצוות אזי היא צריכה לקבל החלטה בסיסית שהיא מתחילה לשמור מצוות ומשנה את אורח חייה, וכאן צריך לדעת מה מעמדה כעת, ואיני יכול להשיב על כך.