קניית קבר

השאלה:

בס"ד שלום וברכה, נישאתי לפני 18 שנה נישואין ראשונים לאלמן עם חמישה ילדים. רעייתו הראשונה של בעלי קבורה בבית העלמין סנהדריה, במקום שנקנה מראש על ידי אביה ז"ל, כשלא הוכן לידה מקום קבורה לבעלי. לי עצמי אין ילדים וחשוב לי, שכשיגיע זמני, יהיה מי שיאמר עלי קדיש. ברצוני לקנות חלקת קבר זוגית בבית העלמין בבית שמש, שם מטעם חברה קדישא יהיה מי שיאמר עלי קדיש כל שנה. בעלי, לצערי הרב, במצב בריאותי, שאינו מאפשר לי להתייעץ איתו לגבי ההחלטה הנ"ל. ולצערי הרב, מלבד אחד מילדיו של בעלי, איתו היחסים הינם טובים, יתר ילדיו של בעלי עדיין, למרות השנים הרבות שבעלי ואני נשואים, מתקשים לקבל רגשית את נישואינו, מה שמשפיע, כמובן, על הקשר שלהם עימי. שאלתי היא: האם מבחינה חוקית ו/או הלכתית אני רשאית לקבל החלטה על דעת עצמי, מבלי לשתף את ילדיו של בעלי, על קניית חלקת קבר זוגית בבית העלמין בבית שמש (את הכסף לכך כבר חסכתי)? תודה רבה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ו אייר תשע"ז 12:22

בס"ד אייר תשע"ז

שלום וברכת ד'

תחילה אאחל רפואה שלמה לך ולאישך, לאורך ימים ושנים טובות.

את יכולה לקנות חלקה כפולה, אמנם חובת הקבורה היא בפשטות על מי שיורש את הנפטר, אבל יש הרבה דעות שזה לא שייך לירושה אלא לאבלות, וכל האבלים חייבים בקבורת נפטר, ואשה חייבת באבלות על בעלה, למרות שהרמב"ם כתב שהחיוב מדברי סופרים, כבר הוסבר בכס"מ שהחיוב מדאורייתא, אלא שמכיוון שלא נלמד מפשטות הפסוק, על כן הרמב"ם פסק שהוא מדברי סופרים. לדינא אבלות האשה מדאורייתא. על כן לכאורה היא שייכת ג"כ במצוות הקבורה.

ובייחוד שאם יועד קרקע למטרת אדם מסויים, קשה מאד לשנות, למרות ששאר היורשים יכולים להתנגד, אבל יש הקפדה על כך שלא ישנו מקבר לקבר. על כן נראה שכעת את יכולה לקנות שתי חלקות. (אלא א"כ יש צוואה אחרת).

ברכת בריאות איתנה