ברכות

השאלה: לפני הרבה שנים למדתי לגבי ה"עיקר" ו"הטפל" וכך למדתי - אם אינני טועה -שמובא ב"כף החיים" שאם למשל אני רוצה לאכול חמאה ואני חייבת פרוסת לחם בכדי למרוח את החמאה שאינני יכולה לאכול כך לבד, אזאי, אינני חייבת לברך "על המוציא" אלא על החמאה זאות אומרת ברכת "שהכל". ואותו דבר עבור כל דבר שאינני יכולה לאכול לבד ושבעצם ה"טפל" הוא הלחם. כאשר אני מספרת את זה מסתכלים עלי כאילו אני באה מכוכב אחר. אני רוצה לבדוק פעם ולתמיד. תודה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/1/2013 4:02:16 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

מה שלמדת נכון ומה שאומרים לך נכון. הבעיה בדוגמא.
אם יש דבר שאי אפשר לאכול אותו משום חריפות ואדם רוצה לאכלו בפני עצמו ולוקח לחם על מנת להטעים את המאכל אזי אין צורך לברך על הלחם שהרי הוא בא רק בשביל אותו מאכל, אולם בחמאה אין אדם שאוכל בפני עצמה, וא"כ הפת איננה בטלה לחמאה אלא היא בפני עצמה ואת הפת מורחים בחמאה, אבל אם היה דבר שהוא בפני עצמו חשוב לאכילה ועומד בפני עצמו והפת רק בסיס לאכילה או מאפשר אכילה אמנם אין צריך לברך על הפת.