ברכות האוכל,ניסון

השאלה: שלום רב,
יש לי 2 שאלות.
אם למשל אני אוכלת סלט פירות שמכיל גם מפירות מהעץ וגם מהאדמה אז על מה מברכים?
ובנוסף יש לי חברה שלוקחת על עצמה על יום שישי שמירת נגיעה עכשיו בתקופה האחרונה אנחנו הולכות לבית של ידיד ויש שם בנים והיא אומרת שהיא שומרת נגיעה אבל בכל זאת הם נוגעים בה כיאלו דווקא. אז רציתי לדעת השתדלות הזאת היא בסדר כי היא אומרת שאם הזמן הם יבינו אבל העוון גדל כי אמרתי לה מלכתחילה למה לך ללכת לבית שאת יודעת שיש בנים ולהעמיד אותם ואת עצמך בניסיון והיא אומרת שזה הניסיון שלה שהיא באה לשם ולאט לאט הם יבינו לבסוף. אני אמרתי לה שהניסיון שלה זה אם היא לא תבוא בשישי לשם כי אם זה היום שהיא שומרת נגיעה אז זה הניסיון שהחברים שלה יוצאים והיא לא כדי הצליח בו אבל בזמן שהיא באה גם הם חוטאים וגם היא.אז מה נכון?
תודה חן

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/1/2013 3:01:27 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. לוקחים מעט מפירות העץ בפני עצמם ומברכים פרי העץ. לאחר מכן לוקחים פרי אחד שהוא אדמה ומברכים עליו, ואח"כ אוכלים את הסלט.
ב. את צודקת והיא צודקת, דהיינו מבחינה הלכתית היא לא עוברת באיסור נגיעה אם היא מודיעה שהיא לא רוצה והם עושים בעל כרחה, על כן האיסור על הבנים, ואין זה משנה אם הם שומרים או לא, אלא הם עוברים על האיסור, לגביה כיוון שאיננה נהנת מנגיעה זו איננה עוברת. אולם מאידך את צודקת שכל אחד צריך להשתדל לא לבוא לידי נסיון וגם לא להכשיל את האחרים, ועל כן טוב היה אם לא הייתן באות כלל למקום של בנים שהם לא שומרים על נגיעה וכדו´, טוב לכל מין לשמוח עם בני מינו ולא להתערבב אלו באלו, ועל כן אין הבדל בין מעמדך ומעמדה אלא עדיף ששתיכן לא תבואו למקום שנמצאים שם בנים, ובייחוד בנים שאינם מקפידים על הל´ צניעות.