ברכת הטוב והמטיב בשתיית יין בסעודה כאשר רק המקדש שתה יין ראשון

השאלה:

שלום, בקידוש שבעלי עושה אינני טועמת מהיין (אנני אוהבת את טעמו). ולאחר מכן שמביאים לשולחן יין אחר אני שותה עם הארוחה, האם לברך על יין זה הטוב והמטיב (שהוא משובח מהיין שהיה בקידוש) או שבגלל שלא טעמתי מהקידוש יש בעיה לברך?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ה' חשון תשע"ו 12:57

בס"ד

שלום

ברכת הטוב והמטיב לברך רק אם משתו מהיין הראשון ועכשיו שותים מן היין השני  ולכן אם לא שתית מהיין הראשון יש לברך באמצע הסעודה בורא פאי הגפן על היין. כמו כן גם הטוב והמיטיב מברכים רק אם יש שנים לפחות ששתו מהיין הראשון ועכשיו שותים מן היין השני  כפי שפסק המשנה ברורה (סימן קעה ס"ק טו) "גם הסכימו כמה [טז] אחרונים שאין לברך ברכת הטוב אלא כששתו שניהם משתי היינות אבל אם שתו שניהם רק מיין הראשון ומיין השני שתה רק אחד או להיפך אין לברך".לכן אם מדובר שאת ובעליך סועדים לבד אף בעלך שכבר שתה מהיין הראשון אינו יכול לברך עתה ברכת הטוב והמטיב . הרחבה ופרטי דיני  ברכת הטוב והמטיב ניתן ללמוד בשו"ע אור"ח סימן קעה.