ברכת הנהנין על ירקות ממצעים מנותקים

השאלה:

מהו נוסח הברכה שמברכים על ירקות הגדלים במצעים מנותקים לסוגיהם?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | אדר ב' תשס"ח

בתלמוד הירושלמי (כלאים פ"ז ה"ו, כפי פירוש הפני משה שם) הסתפקו בנוגע לגידולי עציץ שאינו נקוב (מצע מנותק); א. אם ניתן לברך על התוצרת שלהם "המוציא לחם מן הארץ" במקרה שאפו לחם שנאפה מתבואה שגדלה בתוך עציץ כזה? כמו כן האם להשתמש בגידוליו לסכך?

לדעת חלק מן המפרשים הספק הראשון נפשט שניתן לברך עליו "המוציא לחם מן הארץ", כיוון שאף שהוא מנותק מהקרקע הוא נחשב "ארץ". לפי זה גם ניתן לברך עליו "בורא פרי האדמה" כיוון שהוא נכנס לכלל ש"דבר שגידולו מן הארץ מברכים עליו בורא פרי האדמה" (עפ"י ברכות מ ע"ב). אמנם לדעת החיי אדם (הלכות ברכות כלל נא סעי' יז) הירושלמי נשאר בספק ומשום כך, אין לברך "המוציא" ו"בורא פרי האדמה" על ירקות הגדלים באדמה שבעציץ שאינו נקוב, אלא "שהכל נהיה בדברו". נימוקו הוא: "דלא נקרא אדמה אלא המחובר", קביעה שאותה הוא מוכיח מכמה מקומות. זאת למרות שלגבי נטילת מינים שגדלו בעציצים מנותקים נשאר הוא בספק (חיי אדם כלל קנא).

אולם לדעת כמה מן הפוסקים יש להכריע כדעת הפני משה ועוד אחרונים הסוברים שגם ירקות הגדלים באדמה הנמצאת בעציצים מנותקים נחשבים כ"גידולי ארץ" וברכתם היא "בורא פרי האדמה" (עי' שו"ת יחווה דעת ח"ו סי' יב, התורה והארץ ח"ו עמ' 360). לדעות אלו הכלל בהלכות ברכות הוא שהנוסח של ברכת הנהנים שאנו מברכים צריך להיות תואם במדויק לאופן הגידול של הפרי שעליו מברכים את הברכה. לפי זה ירק הגדל ב"גידולי מים"  (הידרופוניקס בלע"ז) יש לברך עליו "שהכל נהיה בדברו". כיוון שברכת "בורא פרי האדמה" אינה מתאימה לאותם ירקות, היות שהם כלל לא באו במגע עם אדמה.

אולם בשו"ת שבט הלוי (ח"א סי' רה ד"ה סי' רד מג"א סק"ד) חולק על עצם הכלל הזה. לדעתו הכלל נוסח הברכה שתקנו חכמים הוא על אופן הגידול של אותו מין פרי או ירק לפיכך גם ירקות הגדלים בגידולי מים, מברכים עליהם לשיטתו "בורא פרי האדמה" כיוון ש"מין זה הלא הוא פרי האדמה...". לדעתו אין להשוות גידולי מים לכמהין ופטריות שברכתם "שהכל נהיה בדברו" משום ש"כמהין ופטריות מן האוויר הם גדלים" (סי' ר"ד מג"א סק"ד), וכן נקט למעשה הרה"ג בן-ציון אבא שאול זצ"ל (שו"ת אור לציון ח"ב פרק יד סעי' יג).

למעשה: בגידולי אדמה שבמצע מנותק ההכרעה המקובלת היא שיש לברך עליהם "בורא פרי האדמה". לעומת זאת בגידולי מים שבמצע מנותק אף שקיימת מחלוקת גם בין פוסקי דורנו, המברך עליהם "בורא פרי האדמה", יש לו על מי לסמוך, אך ראוי לחוש ולברך "שהכל נהיה בדברו", מחמת הספק. אמנם כשאדם קונה בשוק גידולים במצע מנותק יכול לברך עליהם בשופי "בורא פרי האדמה", היות ורוב המוחלט של גידולי מצע מנותק הם גדלים באדמה - וגידולי מים זה דבר נדיר ביותר, ובמקרה זה ניתן ללכת אחר הרוב המוחלט של הירקות שברכתם בורא פרי האדמה.