ברכת על המחייה

השאלה: כבוד הרב, שלום ואור..
ראשית, תודה גדולה על עבודת הקודש שאתם עושים!
ברצוני לשאול שאלה:
בברכת על המחיה ישנם מס´ חילוקים בברכות, על תבואת הארץ, על תבואה שאינה מהארץ (על המחייה לעומת על מחייתה, כמדומני) וכנ"ל גם בגפן (ענבים מהארץ או מחו"ל, אם הבנתי נכון) וגם לגבי הפירות.
השאלה שלי מחולקת לשניים, כדלהלן:
א) לאחרונה נודע לי שהקמח איתו אנו משתמשים מיוצר מחיטה שמגיעה אלינו מארה"ב. כמו כן, לרוב, אינני יודעת בבירור מאין הגיעו הפירות למינהם, שכן, הבנתי שיש גם פירות שמייבאים מחו"ל לכאן. גם לגבי יין, אני כבר לא בטוחה, האם זה שזה ייצור של יין של יקבי אפרתה למשל, אומר שהענבים מכאן? מאיפה אני אמורה לדעת? אפשר בכלל לדעת? וכו´..
ב) במידה ואני לא יודעת או מסופקת (כמו מה שקורה בד"כ) אם זה מהארץ או מחו"ל, מה עדיף לברך (על המחייה/ על מחייתה, וכדו´)?

תודה רבה. יישר כח גדול..

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/3/2013 1:17:53 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

הדין שיש להזכיר "על הארץ ועל פרותיה" הרי זה בודאי אבל בספקות מברך "על הפרות" באופן סתמי. ולכן לעניין קמח הנקנה בחנויות רובו מיובא, ובודאי לא יוצא מכלל ספק, ועל כן יש לברך "על הכלכלה", אולם לעניין פרות יש הרבה פרות שהם תוצרת הארץ בודאי, כגון* זיתים, תמרים לחים, וכן רוב היינות בארץ (מלבד שנת שמיטה) הם תוצרת הארץ ויש לברך "ועל פרי גפנה".