ברכת שהחיינו

השאלה:

שלום לכבוד הרב,
א. האם מברכים "שהחיינו" על פסיפלורה? אם איני טועה, השיח נותן פירות כל השנה.
ב. האם מברכים "שהחיינו" על תמרים צהובים ושחורים, כל מין בנפרד? ומה לגבי סוגי שזיפים שונים?
תודה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

שלום וברכת ד'

א. הפסיפלורה איננה מניבה כל השנה אלא תקופה אחת ארוכה, ולכן ברכתה שהחיינו. יש להעיר שיש מחלוקת בעניין הפסיפלורה האם חייבת בערלה או לא, דעתנו להחמיר במנין שנות ערלה אבל להקל בברכתו ולברך עליו בורא פרי האדמה.
ב. השו"ע והרמ"א סוברים שבמין אחד אם יש שני זנים השונים בטעמם יש לברך שהחיינו, אולם דעת הגר"א שכל שהמין אחד הוא אין לברך פעמיים שהחיינו אפילו תאנים שחורות ולבנות, ועל כן כיוון שהדבר ספק אין לברך על תמרים צהובים ושחורים, אמנם אדם שיש לו שמחה מיוחדת בשנוי הזנים נראה שלעניין שהחיינו יכול לברך.

גמר טוב