ברכת שעשה לי נס וברכת הגומל

השאלה:

א האם ברכת שעשה לי נס היא תקפה גם לימינו אם כן, אבקש לתת דוגמאות למקרים ואירועים בני זמננו המחייבים ברכת "שעשה לי נס".

ב מוזכר בברכת הגומל "הגומל לחייבים טובות" בהקשר לכך הייתי מעוניין באירועים ומקרים מהתנ"ך, היהדות בכלל או מקרים בני זמננו שהייתה לאדם "חובה" ובכ"ז ניצל ממנה וע"כ הוא מברך את ברכת הגומל.

תודה רבה

התשובה

הרב יעקב אריאל |

א. שעשה לי נס מברכים על נס מצרה שנחלץ ממנה כגון שהיתה לו תאונת דרכים והוא יצא ממנה ללא פציעה או בפציעה קלה וכד'.
ב. החובה אינה דוקא באותה צרה עליה מברך הגומל. ולכן אם אדם עבר את הים או היה חולה וניצול וכד' מברך.

בתנ"ך לא מסופר על מברכי הגומל. אולם מברכים זאת מידי יום ביומו כגון יולדת או חולה או עוברי ימים או הבאים במטוס ויש המברכים אף על נסיעה של שבעים ושתים דקות.