סוגי לחם מודרני

השאלה:

כבוד הרב,שלום וברכה!
בעקבות ריבוי הלחמים המגוונים בשוק המודרני:
1] כשאר ישנו ספק האם מדובר בלחם מחמשת מיני דגן או בלחם מאורז, דוחן, או אפילו שאר קטניות כמו תירס. האם ניתן ללכת לפי רוב בני אדם הנוהגים ליטול ידיים בברכה ברך המוציא וברכת המזון ככל לחם רגיל?
2] האם צריך לבדוק המרכיבים אם ניתן הדבר?
3] ובדיעבד- אם נטל ידיו בברכה, ברך המוציא וברכת המזון- יש לחשוש לברכה לבטלה אם לא בדק בוודאות שמדובר בלחם רגיל?
4] האם ישנו הבדל בנידון בין אשכנזים לספרדים?

בברכת בשורות טובות.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1) על לחם מחמישה מיני דגן נטלים ידים ומברכים המוציא וברכת המזון, על מאפה שאינו מחמשת מיני דגן אין צריכים ליטול ידים ואין מברכים המוציא אלא אדמה אם המקור ניכר או שהכל אם המקור אינו ניכר.
2) ודאי, אולי זה איסור, אולי לא הפרישו תרו"מ, אולי מעורב בו איסור - וכי שאר מאכליך אינך בודק מה אתה אוכל ומדוע דוקא אוכל זה לא תבדוק?
3) אומנם יש לחוש. אך אם ברך מתוך הנחה שהברכה נחוצה ואח"כ התברר לו שטעה מכיון שבררשזו ברכה ראויה וסו"ס נטל את ידיו כהלכה והן טהורות בדיעבד אין זו ברכה לבטלה
4) לא.