טיב היחסים בין גיורת לבנה הגוי

השאלה:

לאחרונה יצא לי לחוות היכרות קצרה עם גרת צדק שומרת מצוות שטרם גיורה היא הייתה נשואה לגוי ונולד להם ילד שכיום הוא כבר נער בן -16 אך הוא נשאר גוי ולא התגייר.
לא הספקתי לדון איתה הרבה על מצבה ועל חייה אך המקרה המיוחד והנדיר הזה גרם לי לתהות בעצם מה ההלכה שלנו אומרת על היחסים שצריכים להיות בין האם הגיורת לבין בנה הגוי ולכן הייתי רוצה לשאול אותך מספר שאלות הלכתיות בקשר לכך מתוך סקרנות:
1. האם מבחינה הלכתית חלה על האם הגיורת החובה להמשיך לגדל ולחנך את בנה הגוי?
2. האם יש חובה\עניין לאם הגיורת לנסות ולשכנע את בנה להתגייר?

3. האם מותר לאמא הגיורת להמשיך לחבק ולנשק את בנה הגוי או שאסור לה בכלל לגעת בו? אם הדבר אסור אז האם מותר להקל בנישוק ובחיבוק שלא בפרהסיא כדי לשמור על אורח חיים תקין בבית?
4. האם קיימת בעיה של יחוד ביניהם?
5. האם האמא והבן צריכים כלים נפרדים לאוכל או שמותר להם לאכול באותם כלים בהנחה ששניהם אוכלים רק אוכל כשר ומפרידים בין כלים חלביים ובשריים כלומר האם מגע של גוי בכלים של יהודי אוסר אותם?
6. במידה והאם הגיורת נשואה מחדש כדת וכדין עם יהודי כשר אז האם מותר לה להסתובב בבית בנוכחות בנה הגוי ללא כיסוי ראש?
7. האם מותר לאמא הגיורת להסתובב בבית ליד בנה עם מכנסיים וחולצה קצרה כשרק שניהם נמצאים שם?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

לא ידוע לי על ריכוז הלכות עבור שאלות אלו אולם אענה לפי הבנתי ועניות דעתי.

ככלל נראה לי שאע"פ שהיא גיורת הקשר הביולוגי ממשיך להתקיים.ולכן מצד התחיבויותיה לפי המוסר היא חייבת,
1. לא מוטל עליה חיוב הלכתי אף קודם אלא על האב ויש בכך רק צד מוסרי.
2. לא.אך אם הוא ימשיך לגור בארץ כדאי לעודד אותו להגייר כהלכה שלא תיגרם על ידו תקלה של נשואי תערובת
3.מכיון שהיא אמו הביולוגית מותר
4. כנ"ל.
5. מגע גוי לא אוסר, בישול גוי אוסר.
6. א. הוא אינו חייב בצניעות. ב.היא אמו הביולוגית ואין הרהור
7.כנ"ל