אבידה

השאלה:

שלום לכבוד הרב!
הרב ענה פעם באתר לגבי מציאת אבידה שהכריזו עליה ולאחר זמן רב לא באו הבעלים ודרשוה הדין שיכול להשתמש וישום אותה ואם יבוא הבעלים יתן להם את שווי האבידה, ברצוני לשאול את כבוד הרב, האם יש בהלכה התחשבות בעניין זה בחוק המדינה שלפיו מרגע שהאדם הודיע למשטרה ופרסם, לאחר ארבעה חודשים החפץ הופך להיות שלו או שעדין ישנה חובה הלכתית גם לאחר ארבעה חודשים להחזיר ערך שווי החפץ? (מדינא ומדין ועשית הישר והטוב)
תודה רבה!

התשובה

הרב יעקב אריאל |

חוק המדינה בדבר זה יכול הגדיר בימינו את המושג "אבן הטועין"
וייתכן שאנשים גם מתיאשים לפי הנוהג המקובל אך לפי דין תורה חלה
חובת השבת אבידה אם האבדה באה לידי המוצא קודם יאוש ולכן אם
האדה הייתה בידי המשטרה בזמן שחל היאוש הוא יכול לקחתה לעצמו
אך אם הייתה בידו אינו רשאי אלא בדרך ששהציע הגר"מ פינשטין
לרשום את סימני האבדה ואת שוויה ולהשתמש בה לעצמו