ביטול נדר או שבועה

השאלה:

לפני בחירות 96 אמרתי: אם בנימין נתניהו יבחר אקדיש את חיי לתורה.(אז למדתי בישיבה) לאחר מס'' שנים הגעתי למסקנה כי ייטיב לי אם אעבוד.
שאלותי:
א.האם מה שאמרתי הוא נדר או שבועה?
ב.האם הוא חל? (במידה וזו שבועה לכאורה צריך שם/כינוי, וכן זה דבר מצוה)
ג.שאלה קשורה:מדוע הרמב"ם כשמונה ההבדלים בין נדר לשבועה לא מזכיר כי נדר הוא בחפצא ושבועה בגברא?
ד.האומר:"אקום ואשנה פרק זה ... נדר גדול נדר לאלוקי ישראל" לכאורה זה לאסור את הגברא ומדוע "נדר גדול נדר"?
ה.האם בנדר(בלשון חפצא)יש חובה להתפיס?
ו.מדוע קבלה בלב מחייבת.האם אין חובת הוצאה בפה,הפלאה?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

א. נראה שזהו נדר מצוה כאקום ואשנה.
ב. הוא חל ואם אינך רוצה לקיימו צריך להתיר אותו
ג. עי' הל' נדרים פ"ג ה"ז שם הרמב"ם מסביר הבדל זה.\
ד. גם אם אמר זאת בלשון נדר הוא חל עליו וע"כ חובת הקיום היא או מדין שבועה, או מדין נדרי צדקה. עי' בראשונים על המקום (נדרים ח ע"א).
ה. אם הזכיר לשון נדר בדבריו אין צריך להתפיס וה"ז ידות נדרים.
ו. קבלה בלב לדבר מצוה חלה אף ללא הוצאה בפה בפירוש עי' או"ח סי' תקנג ס"ב, יו"ד סי' רנח סי"ג ובנו"כ.