בעניין ערלה

השאלה: בי"ד בשבט השנה (תש"ע), שתלתי כשני עצים- האחד כבן שנה והשני כבן שנתיים במשתלה.
הם היו נמצאים בעציץ פלסטיק נקוב - 4 נקבים של בערך 1 ס"מ על 1 ס"מ וגודלו על האדמה . האם אני צריך לספור משעת הנטיעה עד ט"ו בשבט תשע"ג או שמספיק לספור שנתיים ושנה בהתאמה? האם יש עניין שהעץ הוציא פירות כבר בשנה הראשונה במשתלה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/3/2013 10:21:11 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

אתה יודע על העץ מרגע הוצאתו מהמשתלה (אולי יום יומיים קודם), אולם אינך יודע מה היה קודם לכן, כמה זמן עמד כך על האדמה, והאם לא היה חוצץ בין העציץ והקרקע, ואז הוא נחשב כנטיעה חדשה. אם אמנם תדע את הפרטים כולם תוכל למנות לפי המשתלה, אבל אתה צריך ברור על התנאים שהיו, עד הברור המוחלט הרי זה ספק בדאורייתא ויש להחמיר.