גפן

השאלה:

בגינה של הורי גדלה גפן מספר שנים על פרגולה מרשת   אשר הגובה שלה מהקרקע בין מטר וחצי לשניים וחצי מטר מהקרקע.ולפני שנתיים (בשנת השמיטה)גדלו מתחתיה שתילים של כרפס. שלא בכוונה הערתי את תשומת לב ההורים שלי שצריך להוציא אותם אך מסתבר שהם נשארו מספר שבועות בכוונה כדי לגדול מעט ולהשתמש בהם. השאלה מה דין הגפן האם מותר להשתמש בה? תודה שחר

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/3/2013 11:10:48 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. מתי גדלו הכרובים בכרם (באיזה תקופה, מה היה גודל הכרם באותו הזמן).
ב. אם זה כרם ממש והייתה חובת עקירה, וההורים ידעו שיש לעקור ולא עקרו, הגדל הוא איסורי הנאה ואין להנות מגפן זאת אפילו לאחר שנים.
ג. לפי דברך זה קרה בשמיטה, ומכיוון שבשמיטה הכרם אינה של האדם על כן לא קדש (רמב"ם פ"ה ה"ח) ואפילו לדעת הרדב"ז שהזמורות נאסרו נראה שאם נבט מעצמו אין איסור על הזמורות, ועל כן אין כאן איסור.