דחיית קביעת מזוזה

השאלה: שלום רב, אחד העובדים במקום עבודתי שאל שאלה, הוא עבר דירה ואין שם מזוזות. הוא רוצה להביא רב בחודש בקרוב לחנוכת בית וקביעת מזוזה ומעדיף שהרב יקבע את המזוזה בכניסה לבית. השאלה אם לשים מזוזה שיש לו כרגע בחדר שהוא ישן, או שאפשר לשים בכניסה לבית ולפני חנוכת בית להוריד ולתת לרב לברך ולקבוע שם מזוזה..

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"א אדר תשע"ז 13:20

ב"ה

שלום וברכה

קיימת חובה לקבוע מזוזה בכל חדר וחדר של הבית בנוסף על המזוזה בכניסה לבית. משום כך אין להמתין בקביעת המזוזה בכדי לכבד את הרב, כי המטרה שמכבדים רבנים היא בכדי להרבות בכבוד התורה, ואין בכך כבוד לתורה אם מבטלים לשם כך מצוות עשה של קביעת מזוזה.

כך גם ביחס לפיתרון השני שהצעת, פיתרון זה אינו מועיל, כיוון שההלכה היא שאם מורידים מזוזה על מנת להחזיר אותה מיד או אפילו מאוחר יותר באותו יום, לא מברכים על הקביעה החדשה. יוצא מכך, שאם החבר שלך יקבע מיד מזוזה כפי שאכן צריך וכשיגיע הרב בחודש הבא הוא יוריד אותה בכדי שהרב יקבע אותה שוב יהיה אסור לרב לברך עליה, ובוודאי שהחבר שלך לא רוצה לכבד את הרב לברך ברכה לבטלה ח"ו.

לכן עדיף שיקבע מיד את כל המזוזות וכשיגיע הרב לבקר אותו בביתו החדש הוא יעשה סעודת מצווה עם שיעור תורה ובכך הוא יקבל חיזוק להמשיך ולהשתדל שתרבה התורה בביתו גם מכאן ולהבא.

אמנם אם הוא מאוד רוצה באותה הזדמנות שהרב מגיע להחליף את המזוזה שהוא קובע עכשיו במזוזה אחרת שהיא גם מהודרת יותר מבחינה הלכתית. כי מותר לכתחילה להסיר מזוזה פשוטה על מנת לקבוע במקומה מזוזה מהודרת. כמו כן עצם קביעת המזוזה החדשה מחייב לברך מחדש "לקבוע מזוזה" אף אם לפני מס' דקות הוא הוריד את המזוזה הישנה.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב