הלכות לאנשים בעלי מוגבלויות

השאלה:

שלו,
רציתי לדעת איך ההלכה מתייחסת לאנשים בעלי מוגבלויות בנושאים:תפילה,"פרו ורבו",צניעות,סוכה?
אשמח מאוד להפנייה למקורות
תודה

התשובה

הרב יעקב אריאל |

ספרות השו"ת בימינו גדושה בשאלות רבות באשר לבעלי מוגבליות.

ר' בפרויקט השו"ת של בר אילן בכ"ז אתיחס קצת לא ציינת באיזה מוגבלות מדובר. אם המדובר במוגבלות גופנית הרי לפי סוג המוגבלות דנים כגון חרש בשופר או תותרן בברכת הריח בהבדלה ועוד. לגבי מוגבלות שכלית כאן צריך להעריך את דרגת המוגבלות. אם יכולתו השכלית נמוכה אבל הוא אחראי למעשיו ויש לו מערכת מוסרית וכד' נראה שהוא חייב מן התורה בכל דיני תורה.

(בכוונה לא הזכרתי אי קיו שהם מבחנים מסוג מסויים שאינם משקפים את מלוא אישיותו של האדם). ישנו ספר של הרב מרדכי פרבשטיין בשם 'משפטי הדעת' שעוסק בשאלות הנ"ל.