הלכות מזוזה

השאלה:

לקמן מס' שאלות בנושא מזוזה, מדובר במזוזות במקומות שנראה שאין חייבים מצד הדין בברכה, משום שלא ישנים שם, כגני ילדים וכד'.

  1. האם מותר להנמיך את המזוזה על-מנת שילדים יוכלו לנשקה?
  2. לגבי מבואה למקלט שהיא פחות מד' על ד' – חיבת במזוזה כדעת ה'חמודי דניאל'?
  1. חדר בגן המחולק ל- 2 עם משקוף ומזוזות רחבים ביותר. חלוקתו בצורה זו נובעת מסיבות הנדסיות (החזקת התקרה), האם יש לקבוע מזוזה?
  1. מה דין דלת המחוברת ללא מזוזות ומשקוף?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

לא ידוע לי שלינה בפועל קובעת לברכה. אם המקום ראוי ללינה ואוכלים בו בקביעות כל יום הוא בית דירה החייב לכו"ע.

  1. הש"ך בסי' רפט' ס"ק ד' הביא בשם הב"י והב"ח שלמטה מהשליש העליון המזוזה פסולה. לכן אין ברירה אלא לקובעה כדין בתחילת השליש העליון. כי החיוב חל על האחראים המבוגרים. את הילדים אפשר לחנך לנשק מזוזה מרחוק. (גם ס"ת לא חייבים לנשק מקרוב, וכך נוהגים הספרדים – לנשק מרחוק)
  1. רוב הפוסקים חולקים על ה'חמודי דניאל'. אך שמעתי סוברים שאם זו הכניסה לבית מן הראוי לקבוע מזוזה במבואה אע"פ שאין בה ד' על ד'. לענ"ד מי שעושה כן לא יברך.
  1. אם המטרה היא רק החזקת תקרה אין חיוב מזוזה. אך אם המזוזות רחבות מאוד עד שבפועל החדר מחולק ברובו יש לחייב במזוזה.
  1. הציור לא ברור. אם הדלת חלק מקיר המחסן הרי יש כאן מזוזות ומשקוף. ואם הדלת מחוץ לקיר המחסן, כגון חצר, אם אין משקוף אין זה שער כלל.