העברת כסף בין מטרות צדקה שונות

השאלה:

הוקמה ישיבה, נאספו כספים, והישיבה נסגרה. האם מותר להשתמש בכספים לכתיבת ס"ת, האם מותר להוציא בהם ספר תורני? מה עדיף מבחינת שתי המטרות?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

עי' בפתחי תשובה (סי' רנט ס"ק ה) שמעות שנאספו לצורך לימוד תורה מותר לקנות בהם בגדים לת"ח. וכן בשכנה"ג (הגה"ט, סי' רנט סעי' יד, טו) שמותר להעביר מעות מחברת ת"ת אחת לשניה ומגדולים לקטנים. (להיפך מקטנים לגדולים מביא לאיסור בסט"ז).בעקרון ניתן להשתמש בכסף לכל מטרה תורנית. אולם מן הראו להעדיף מטרה הקרובה ביותר ללימוד תורה. אמנם גם קריאה בתורה היא לימוד תורה אך אם כבר יש ס"ת במקום אין תוספת לימוד תורה בספר תורה נוסף. וידועה סברת הרא"ש שבימינו עיקר לימוד תורה נעשה מספרים ולא מס"ת לכן נלענ"ד שאם י שס"ת במקום יש להעדיף ספר תורני שיביא תועלת ללומדי תורה ע"פ ס"ת.