הפרשה ממשכורת

השאלה: שלום וברכה,
האם חובה על כל אדם בין אם הוא שכיר או עצמאי, להפריש עשירית ממשכורתו? או שזו רק החמרה, או מנהג יפה. ואם כן, למי צריך לתת.
אם מפספסים מס' חודשים האם צריך להשלים?
והאם יש התחשבות (במידה וזו חובה) במעוטי יכולת?
האם מי שנותן צדקה בלי קשר (בלי לחשב אם זה עשירית ממשכורתו או לא) חייב גם כן?
אשמח לקבל תשובה בהקדם.

התשובה

הרב יואל פרידמן | 2/7/2013 1:09:36 AM
בס"ד
שלום,
מחד נאמר ששיעור שאדם חייב לתת לצדקה (אם יש לו) הוא לפי צורך העניים, ואם אין לו יתן חמישית, מידה בינונית עשירית ובכל מקרה לא יפחות משליש שקל לשנה (שו"ע יו"ד סי' רמט סעי' א). מאידך כתב הרמ"א (סי' רנא סעי' ג) שפרנסתו קודמת לכל אדם ואינו חייב לתת צדקה עד שיהי לו פרנסתו, ובכל מקרה יש להקדים לתת צדקה לאביו לבניו הקרוב - קרוב קודם.
לא ברור מהו כדי פרנסתו שכן אין לדבר גבול, ולכן כתב הרה"ג יעקב י. בלואי שליט"א (צדקה ומשפט עמ' ו) שאדם שאין פרנסתו מספקת להוצאות רגילות ולפעמים מוותר על דבר שצריך לו - הריהו פטור עכ"פ מהחובה לתת עשירית. בנוסף, יש לקחת בחשבון את הוצאות החינוך ושאר ההוצאות של בניו הגדולים שבעיקרון אין האדם מחוייב בהם מצד הדין.
לכן למעשה האדם צריך לבדוק מה האפשרויות שעומדות בפניו, כמה הוא יכול לתת צדקה אך ברור שיש לעשות מאמצים לתת צדקה כפי יכולתו באופן קבוע ואחד המרבה ואחד הממעיט ובלבד שיכוון לבו לשמים

בכל טוב ובברכת התורה והארץ,

יואל פרידמן