השכמת הבוקר

השאלה:

כבוד הרב,
1.האם מי שישן בצהריים חייב ללבוש ציצית?
2.האם מי שידיו מלוכלכות ורוצה לנוטלם יכול לשוטפם וליטול על הידיים הרטובות?
3.במקרה שרוצים ליטול ידיים אחרי שירותים וגם לפני סעודה- שמעתי שיש כמה אפשרויות. האם אפשר להשתמש לכתחילה באפשרות של ליטול ידיים כרגיל ולברך על נט"י ואח"כ "אשר יצר" (ואח"כ לברך המוציא) והאם יש הבדלים בין מקרי הנטילות(שירותים,אחרי נגיעה במקום מכוסה וכו'')

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. צריך ללבוש ציצית כדי להינצל ממח' האם חייבים בברכה בשנית (מ"ב סי' ח ס"ק מז).
2. רשאי לעשות כמבואר ברמ"א סי' קסב ס"ב.אך אם נגע בהם הם נטמאו וצריך לשפוך עליהם רביעית כאחד (עיין שו"ע שם ס"ג).
3. עצתך לא מומלצת לכתחילה אלא בשעת דחק כי יש הסוברים שברכת אשר יצר מהווה הפסק בין הנטילה לברכת המוציא(עיין משנ"ב קסה ב).
ההפתרון הנכון הוא לשטוף את הידים ללא נטילתם כהלכה לברך אשר יצר ואח"כ ליטל את הידים כהלכה ולברך על נט"י. (משנ"ב שם) אולם אם באמצע הסעודה נגע במקומות המטונפים או נכנס לשירותים הכריע במשנ"ב שצריך נט"י בברכה אבל אם נגע במקום המכוסה או שנצרך להטיל מימיו צריך נט"י ללא ברכה (משנ"ב סי' קסד ס"ק יג).