השתתפות במסיבת בת מצווה בשנת אבל

השאלה: שלום. אבי נפטר לפני כחצי שנה ואני מן הסתם בשנת אבל לא משתתף בשמחות. בן דודי עורך מסיבת בת מצווה לביתו ביישובם הקהילתי ,בתחילה תהיה מסיבת כל הכיתה עם מוסיקה וריקודים, לזאת כמובן לא נגיע. לאחר מכן יערוך ארוחת ערב באולם הקהילתי , לבני משפחה וחברים קרובים , עם ברכות לילדה, אך ללא איזה די.ג'י ....אולי תהיה מוסיקת רקע רגועה , אני לא בטוח. האם מותר לי להשתתף בארוחה זאת ולכבד אותם בכך? עלי לציין שהאירוע רחוק מביתי ואם לא אסע , אזי אשתי וילדי מן הסתם גם לא יסעו. אם לא נגיע הדבר עלול לגרום להם לצער.

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י"ז סיון תשע"ז 11:43

ב"ה

שלום וברכה וכל טוב, ומן השמים תנוחמו.

אם מדובר בסעודת מצווה המתקיימת בלילה שבו הבת נכנסת לעול המצוותה ניתן להתיר את השתתפותך אם אין שם מוסיקה. כדעת הפוסקים שבכל סעודת מצווה שלא מוגדרת בהלכה כסעודת שמחה מותר לאדם בשנת אבל להשתתף, בשונה מכניסה לאולם בו מתקיימת חתונה אפילו כשאין תזמורת ואפילו שאינו אוכל שם שעצם השהייה שם אסורה לאדם בשנת אבל בהיות המקום נחשב "בית השמחה". כמו כן לחלק מהפוסקים גם השתתפות בסעודת ברית מילה לאדם בשנת אבל אסורה בהיותה נקראת סעודת שמחה, עפ"י הפסוק "שש אנוכי על אמרתך" ו"ששון זו מילה".

אולם גם אם זה לא באותו לילה ניתן להקל עקב העובדה שאכן אשתך והילדים צריכים ליסוע לאותה מסיבת בת המצווה של קרובת משפחתם שכפי הנראה הקשר הוא כמו משפחה קרובה, ואתה הנהג, שאתה יכול להיכנס איתם ולשהות שם בזמן הסעודה, אך לא להיות נוכח בכל המסכת האומנותית, ובתנאי שאין מוסיקה. שאם לא כן לשמוע מוסיקה שלא באקראי בשנת אבל זה דבר שקשה להתיר.

בברכת התורה והארץ ושהמקום ינחם אותך בתוך שאר אבלי ציון וירושלים.

אהוד אחיטוב