התרת נדר ללימוד תורה

השאלה:

נדרתי להשקיע את כל זמני בלימוד תורה, האם מותר לי להתיר את הנדר?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

לא ידוע לי על איסור להתיר נדרי מצוה. בשו"ע סי' רכ"ח נפסק רק: 'אין מתירין נדר של דבר איסור... כגון לשחק'. כלומר אדם שהיה מכור למשחקי קוביה ונדר נדר שלא ישחק יותר אין להתיר לו, כי הדבר אסור. אך נדר של מצוה כמו שלך שאני.
נדר זה מעיקרו היה צריך לפרשו. הרי אין אפשרות מעשית שאדם ילמד כל רגע. עליו לישון, לאכול, לעסוק בפרנסתו וכדו'. הכוונה היא לרגע פנוי, ודבר זה הוא יחסי וקשה לשער אותו. ואני מניח שאתה עדיין מנצל כהלכה כל זמן פנוי שלך ללימוד תורה.יכול רק להיות שהזמן הפנוי העומד לרשותךהשתנה. שהרי לא דומה זמנו של בחור ישיבה שכל זמנו מוקדש לתורה למי שטרוד בפרנסתו שכל זמנו מוגבל יותר ליתר בטחון כדאי להתיר את הנדר ואין כאן התרה של נדרי איסור.