חנוכת בית כנסת

השאלה:

שלום הרב. אני משמש כרב קהילה צעיר במודיעין. לגבי חנוכת ביכנס. האם יש לברך הטוב והמטיב כפי שפוסק המשנ"ב למרות שכותב על קהל שקנו או בנו ביכנס ואצלנו מדובר בעמותה שקבלה את המבנה חינם מהעיריה ללא השקעה כספית?האם עמותה נחשבים כשותפים? האם לברך שהחיינו על המינוי כרב וגם על החנוכה באותה ברכה? האם ניתן לעשות הכנסת ס"ת כשנקבל אישור רשמי להיות במבנה למרות שאנו כבר שם עם ס"ת? לגבי מיקום החנוכיה בביהכנס. האם לנהוג כמנהג המ"ב שהמדליק פניו לציבור פניו לצפון, או כמנהג הנפוץ יותר שהמדליק פניו לחנוכיה כלומר דרומה?

תודה רבה וכל טוב

התשובה

הרב יעקב אריאל |

נראה לי שניתן לברך הטוב והמטיב על הריהוט המזגנים והישיבה הנוחה כיון שכל הציבור נהנים מהם על עצם ביהכנ"ס אין לברך כי מצוות לאו ליהנות ניתנו צריך להתנות במפורש שהוא ישמש כביכנ"ס רק זמנית עד שתצאו ממנו ואינו מתקדש בקדושה קבועה. אתה יכול להתכוין בשהחיינו על בגד חדש, כגון טלית חדשה כמנהג החתנים הספרדים אך לא על עצם המינוי כרב, אם כי לא ידוע לי שמברכים על כך. הכנסת ס"ת היא בדר"כ בס"ת חדש ולא במבנה חדש. ניתן לעשות שמחה ולימוד תורה בבית הכנסת ללא קשר עם ספר התורה.וכן לשמוח בתורה ללא קשר לביהכנ"ס אם שניהם מזדמנים יחד מה טוב לגבי הדלקה ראוי לנהוג כמנהג הציבור ולא לשנות אם אין הכרח לכך