יין מחילוני

השאלה: שלום רב,
שמעתי שיש הלכה שאסור לשתות יין אם האדם שמזג לך אותו או שפתח את הבקבוק הוא לא שומר שבת,
רציתי לשאול על פרטי ההלכה וכן על טעמה, מה זה משנה אם הוא שומר שבת או לא?

תודה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/3/2013 9:41:49 AM

שלום וברכת ד´

שבת היא הברית בין ישראל ובין הקב"ה, השבת מעידה גם על הבריאה כולה שהקב"ה ברא בששה ימים את השמים והארץ ונח ביום השביעי. כמו כן השבת מעידה על עם ישראל שיצא ממצרים (אינני מאריך). ובגלל חשיבותה המיוחדת חכמים קבעו שהמחלל שבת הוא אמנם יהודי אבל למספר דברים מי שמחלל שבת בפרהסיא (בפני עשרה) שהוא מגלה חציפות כנגד השבת, מחילים עליו דינים מסוימים של גויים. אחד מהדברים הוא יין נסך.
אולם כדי להגיע לדרגא זו של מחלל שבת בפרהסיא (בעשרה)יש הרבה קשיים, כיוון שזה צריך חציפות מיוחדת, לא סתם אדם שמעשן בביתו או מדליק אור בשבת, אלא שהדבר צריך להעשות כהתרסה. כמו כן צריך שהוא ידע מהי שבת ומה ערכה ובכל אופן מחללה, אנו מגדירים אותו כפורק עול שמים, ועל כן מחילים עליו דיני גויים לדברים מסוימים בלבד (תקנות של חכמים).
כמו כן יש לדעת שלא כל יין נאסר, רק יין חשוב ומיוחד, אבל יין מבושל או מפוסטר הוא יין לא חשוב, ועל כן לא גזרו בכך.