יצירת העתק חוקי לתוכנה

השאלה:

שלום לכבוד הרב, קראתי באתר שהרב התיר לאדם שמשתמש כחוק בתוכנה במקום אחד להתקין עותק שלה במקום אחר. רציתי לשאול האם הפסיקה הזאת נכונה גם לתוכנות שבחוזה הקנייה שלהן מצוין איסור מפורש להשתמש בתוכנה ביותר ממחשב אחד.(רוב החברות מגבילות את מספר המחשבים המותרים).
בנוסף, האם ישנם הגבלות ותנאים שחברה אינה יכולה להציב על מוצריה, ולפיכך אינם מחייבים את הקונה?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

לא התרתי להעתיק אלא במקרה ומקום הלימודים מספק את התוכנה ולצורך הלימודים בלבד (עי' בשאלה ובתשובה באתר זה).
וע"כ אם ההגבלה יוצאת מן החברה אין להעתיקה, אולם בחובת מקום הלימודים שהתחייב להעמיד את התוכנה ליצור אפשרות לתלמידים להתאמן על אותה תוכנה. לגבי הגבלות על הפצת תוכנות באופן עקרוני החברה יכולה להטיל סייגים שונים על השימוש במוצריה, אולם היא ממעטת בכך את קוני מוצריה וע"כ הן מטילות סייגים מעטים.
כמו"כ רצוי לברר אצל מפיצי תוכנה מתי החברות מפסיקות את זכות היוצרים על כל תוכנה. מסתבר שתוכנה שהתיישנה אין לה זכויות יוצרים. וקביעת מועד זה אינו ברור לי, ומן הסתם שונה מתוכנה לתוכנה ולכאורה ברגע שהחברה אינה מספקת לה תמיכה היא מפקירה אותן לרבים וצ"ע.