לא תסור

השאלה:

1) האם לדעת הרב ישנה בדורנו חובת ציות (מדאורייתא או מדרבנן או מחיוב אחר כלשהו) לדברי חכמי ישראל כאשר הם נותנים הנחייה כל שהיא או שמא כל החיוב לציית הוא רק כאשר הם בי"ד סמוכים?

]נקח למשל את גיוס הבנות. שהרבנות הראשית וכל הרבנים כולם (ואולי כיום זה השתנה) חושבים שאסור לבת להתגייס. האם לדעת הרב בת המתגייסת עוברת על לא תסור?

2) ובאותו ענין: האם כאשר אין סמוכים, חכמי ישראל יכולים לתקן תקנות שיחייבו את הציבור ומי שיעבור עליהם הוא עובר על איסור דרבנן?

תודה רבה רבה וכל טוב סלה.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1) נראה מדברי הרמב"ם שדוקא בבית הדין הגדול עוברים בלא תסור
מהתורה. אך יש חובה לציית לפסקי הלכה שהתקבלו בישראל ע"י
השולחן ערוך ופרשניו המוסמכים בכל הדורות כולל רבני דורנו.
לא ידוע לי על פוסקים מוסמכים שהתירו גיוס בנות לצבא
2) נראה שיכולים לתקן (אם יסכימו רוב חכמי ישראל)