להיכנס לחובות כדי לתת מעשר כספים

השאלה:

שלום רב, ילדתי לא מזמן ב״ה ולא עבדתי זמן מה, לפני ואחרי. בזמן זה עישרנו פחות ממה שצריך כי זה היה מכניס אותנו למינוס (ירדו באופן קבוע הוראות קבע לתרומות), לאחר הלידה קבלנו : דמי לידה, מענק לידה, קצבת ילדים, מענק מהמדינה- על הנייר- לקניית דירה, החזר מס ממס הכנסה, פיצויים מעבודות קודמות שלא משכתי וצברו ריבית, והחזר מביטוח לאומי על קצבת ניידות שלא שולמה במלואה( משולמת מדי חודש גם )--ברוך ה׳! 1. האם לעשר מכל הכספים הנ״ל? ואני עדיין לא עובדת אז אם נעשר מהם נכנס למינוס, האם עלינו לזכור סכומים אלו ולעשר כשיהיה? 2. בתלוש המשכורת יש: ברוטו, מס הכנסה, דמי בריאות, דמי ביטוח לאומי, נסיעות ולפעמים בונוס. ממה לעשר בבקשה? נשמח לתשובות :) תודה

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ו' כסלו תשע"ח 11:15

ב"ה ו' כסלו ה'תשע"ח

לגב' שירה לוי

שלום וברכה וכל טוב

משאלתך ניכר שאתם מכלכלים את מעשיכם בצורה מחושבת, כשהמשכורת של בעלך לבדה בתקופה של עבדת היא מספיקה רק לצרכיכם ומעט מעבר לכך. כשמסיבה זו כשהפסקת לעבוד צמצמתם את התרומות שאתם נותנים כמעשר כספים.

דרך זו היא נכונה ולכן כך עליכם גם לנהוג בכסף שקבלתם באופן חד-פעמי. באם תצטרכו להיכנס לחובות לאחר שתשלמו מהם מעשר כספים. כי אין חובה על האדם ללוות כסף בכדי להפריש מעשר כספים. כפי שאין עליו חובה "ללוות" (דרך משל) מאה ק"ג של תבואה או פירות על יבול שנזרע ולא צמח, או על שדה שבשנים הקודמות נזרעה ובשנה אחת היא לא נזרעה.

בכל מקרה, גם אדם שלא נכנס לחוב אינו משלם אלא מהסכום שהוא קיבל כשכר על עבודה או במתנה – אך אינו משלם על כסף שהוחזר על תשלום שביצע מראש, כגון החזרי נסיעות וכדו'.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב