לשון הרע ברשימת מתנות

השאלה:

ב"ה זכינו לשמחה במשפחתנו, ההורים ביקשו את רשימת המתנות של חבריהם ע"מ להשיב להם כפי שנתנו.
א. האם מותר לי לתת (האם יש כאן רכילות).ולמה.
ב. האם מותר לנהוג כך בהחזרת המתנות או שיש כאן סוג של לא תיקום? ולמה.
תודה

התשובה

הרב יעקב אריאל |

לשעבר היתה נוהגת שושבינות - שהן הלואות אוכל ומשקה עבור חתונה וכתמורה המקבל יתן בחתונת הנותנים באותה כמות ומאותו מין. היום שיטה זו אינה נהוגה. אלא בדרך כלל וכך ראוי שכל אחד יתן כפי יכולתו וקרבתו. לכן מן הראוי שלא לתת שום פירוט כמה קבלת מא' וכמה מב'. יכולה להיות בכך גם הוצאת לעז וגם גורמים לשנאת חינם. ולכל היותר יש למסור על מתנות גדולות במיוחד מפלוני כדי להשיב לו כגמולו אבל לא יותר.