מום בבכור

השאלה:

הכבשה המליטה זכר בכור קדוש. מהם ההלכות שנוגעות לזה? אילו מומים פוסלים אותו? אפשר לראות את זה לבד או שרק אנשים מומחים יודעים לזהות? אם כך אז לרב יש אולי רעיון לאדם כזה? ואם הוא נפסל האם אני צריך להביא אותו לכהן או לא? האם אז חובה לשחוט אותו? תודה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ה תמוז תשע"ו 17:03

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. לא הבינותי מדוע לא בצעתם מכירת בכורות כדי שלא יווצר בכור קדוש. בימינו אין זו קדושה אלא אדרבא מתכון מוכן לכשלון ולעבור על איסורים. אדם שלא מכר היום בהמה מבכרת לגוי הוא פושע, כמבואר ברמ"א (סי' שו סעי' ה). לפי הרמ"א בגלל פשיעת הבעלים הכהן יכול לסרב לקבל בכור זה.

ב. אסור לעבוד בבכור ולא לגוז שערו, אין להרביץ בו וכדו'

ג. אפילו מום גלוי איננו מתיר אלא על ידי חכם מומחה במומים, ובימינו צריכם ג' אנשים שבקיאים במומים (אפילו קצת) וראוי שיהיו מיוחדים לראיית מומים והם "בני הכנסת". ועיין בטור סי' שט שהביא עוד מומים.

ד. כשיהיה מום שיותר על ידי ג' בני הכנסת יש לתת לכהן והוא צריך לשחטו ולאכלו תוך שנתו.

ה. יש לעשות מכירת בכורות כל פעם שיש בהמה מבכירה, ולא להביא למצב של בכור קדוש, שיכולים להכשל בו בקלות.