מעשר שני בזמננו והיתר מכירה בשמיטה

השאלה: כבוד הרב, שלום וברכה!

לא הבנתי כל כך איך "מחללים" מעשר שני בזמננו ומהי בכלל משמעותו של חילול זה. אשמח אם תוכל להניח את דעתי בנושא.

מלבד זה רציתי לשאול לגבי היתר מכירה בשנת שמיטה- האם באמת מוכרים את השדה לגוי ומה ההשלכות של הדבר? (הוא עובד בשדות היהודים ונהנה מיבולם או שהיהודים עדיין נהנים מן היבול? ואם כן, האם זה לא אסור?)

רוב תודות!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/4/2013 10:10:48 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. מעשר שני מחללים את הפירות שהוגדרו על ידינו כקדושים בקדושת מעשר שני על פרוטה, מכיוון שאין היום בית מקדש ועלייה לירושלים, על כן מחללים הכל על פרוטה ורבע. ואותה לא אוכלים, כל שאר הפירות אין בהם קדושה כעת, שהרי כל הקדושה עברה למטבע (אפשר גם על סוכר או פרי קטן). החילול הוא באמירה שהקדושה של המעשר שני עוברת למטבע.
היתר מכירה היא פעולה שהקרקע מדין תורה (חוקי המדינה) עוברת לרשות הגוי, הוא בעלים, וכעת יכול לקחת פועלים כפי אוות נפשו, ליהודי יש בעיה לעבוד באדמת נכרי, אולם יש פעולות שמותר (מלאכות דרבנן), ועל כן יהודי יכול להנות מהיבול אם הבעלים הוא גוי.
פתרון זה הוא דחוק, אולם כדי שיהודי לא יפסיד פרנסתו וחקלאות בארץ ישראל, היו רבים שהקלו.

כתיבה וחתימה טובה