עישון סיגריות

השאלה:

כבוד הרב.
האם עישון סיגריות, הוא פעולה אסורה או מותרת ע'פ ההלכה?
האם אין זה נכלל בקטגוריית "ונשמרתם לנפשותיכם"?
ואם כן, אזיי מדוע אין פסק הלכה מפורש האוסר עישון?
תודה מראש.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

לשעבר חשבו שהעישון מועיל לבריאות. בעשרות השנים האחרונות ברור עפ"י מחקרים רפואיים וסטטיסטיקה שהעישון גורם למחלות לב, ריאה וסרטן. פסקים מפורשים ישנם עי' בספרי הגרח"ד הלוי זצ"ל שכתב על כך פסקים מפורשים לאיסור. וכן בשו"ת שבט הלוי (ח"י סי' רצה)
ובשו"ת ציץ אליעזר (חט"ו סי' לט) כתבו בצורה חריפה לאיסור. ויש מן הפוסקים (עי' שו"ת אגרות משה חלק יו"ד ח"ב סי' מט) שכתב שצריך להרחיק מזה אבל אינו כותב במפורש לאיסור. וכעי"ז בשו"ת יחווה דעת (חלק ה סימן לט). ואולי חלק מההימנעות לאסור זאת בפומבי ובפה מלא הוא מטעם שהנזק אינו מיידי אלא מצטבר אי אפשר לסור על עיחשון סיגריה בודדת. אך מאחר והתורה אסרה להסתכן אין צרוך לאסור על כל סכנה וסכנה בנפרד האיסור כולל את כל הסיכונים האשפריים ולכן כל החרד לדבר ה' יימנע מעישון.