עמידה כאשר הרב עולה לתורה

השאלה:

האם החובה לעמוד כאשר הרב עולה לתורה, רק כאשר עובר לפני ב4 אמות, או רק בשעת הברכות?או כל זמן שהוא קורא בתורה?
והאם יש התיחסות בפוסקים להבדלים בין מרא דאתרא לבין סתם תלמיד חכם או רבו שלימדו תורה?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

נפסק בשו"ע לגבי רבו המובהק: "וחייב לעמוד מפניו, משיראנו מרחוק מלא עיניו לה עד שיתכסה ממנו שלא יראה קומתו, ואח"כ ישב... הגה: י"א דאין אדם חייב לעמוד לפני רבו, רק שחרית וערבית. (טור בשם הרמב"ם). ודוקא בבית הרב, אבל בפני אחרים שאין יודעים שעמד לפניו, חייב לעמוד. (ב"י בשם התוס' ומרדכי בשם ר"י וע"פ)". (יו"ד סי' רמב סט"ז). ושם בסעיף ל: "כל אלו הדברים שאמרנו שצריך לכבד בהם את רבו, לא אמרו אלא ברבו מובהק דהיינו שרוב חכמתו ממנו; אם מקרא מקרא, אם משנה, משנה; אם גמרא, גמרא. הגה: ובימים אלו עיקר הרבנות אינו תלוי במי שלמדו הפלפול וחילוקים שנוהגים בהם בזמן הזה, רק במי שלמדו פסק ההלכה והעיון והעמידו על האמת והיושר. (מהרי"ק שורש ק"ע /קס"ט/). אבל אם לא למד רוב חכמתו ממנו, אינו חייב לכבדו בכל אלו הדברים, אבל עומד מלפניו משיגיע לארבע אמותיו וקורע עליו, כשם שהוא קורע על כל המתים שהוא מתאבל עליהם. אפילו לא למד ממנו אלא דבר אחד, בין קטן בין גדול, עומד מלפניו וקורע עליו. (ועיין לקמן סי' ש"מ סעיף ח')".

וע"כ לרב שאינו רבו מובהק אי"צ לעמוד אלא בעוברו בד' אמות, ולגבי רבו מובהק נפסק: "אם קראו לרבו לקרות בתורה בצבור, אינו צריך לעמוד כל זמן שרבו עומד" (שולחן ערוך יורה דעה סימן רמב סעיף יח).