צדקה

השאלה: שלום. במהלך ניקיון בית הכנסת נפלו מס´ קופות של פדיון כפרות והתערבבו. כעת איננו יודעים כמה כסף היה ובאיזו קופה (ידוע שחלקן אף היה ריק או קרוב לכך). מה הדין?
בברכה
בנימין

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/4/2013 1:19:46 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

יש כאן מספר שאלות. א. מי אחראי על הקופות, דהיינו כל מוסד שהניח קופה שלח אדם מטעמו שיקבל את הכספים, ונשאלת השאלה האם הוא שומר שכר או חינם. נראה שבמקרה שלכם הוא שומר חינם שחייב רק בפשיעה, ואינני יודע אם להשאיר את הקופות לאחר הזמן אין בכך פשיעה ואז חייב הממונה על הקופה לשלם את הכסף, לגבי נגנב או נאבד הדיון אחר, אבל אם נסביר שכאן יש פשיעה של האחראים (גבאי) הקופות הרי שהם חייבים לשלם. ואם נסביר שאין כאן אחראים לכל קופה, אלא גבאי בית הכנסת הם אחראים על חלוקת הכספים, נראה שיש לחלק בשווה בין הקופות, ואם אפשר להוסיף מקופת צדקה הכללית מה טוב, ואם לא יעשו תשובה לשנה הבאה, שלא יניחו אלא קופות חזקות (פלסטיק) וימנו לכל קופת צדקה אדם אחראי, ועדיף פחות קופות ושיגיע למקומו מהרבה קופות ותערובת בכספים.