קביעת יום השנה כשיש פער בין הפטירה לקבורה

השאלה: שלום כבוד הרב. שאלתי היא אימי ע"ה נפטרה בל' בתשרי ונקברה בב' בחשוון. א. האם מותר לעלות לקבר בראש חודש בתאריך ב' בחשוון. שזה יום הקבורה. ב. או ביום ל' בתשרי יום הפטירה. שזה גם ראש חודש. ג. או להקדים או לאחר את האזכרה? תודה

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ד תשרי תשע"ט 13:24

ב"ה

שלום וברכה וכל טוב

בתשובה לשאלותייך,

כאשר יש פער של יומיים בין יום הפטירה ליום הקבורה, כפי שהיה במקרה שלכן, הרי שלפי כל המנהגים מסתיימת אבלות השנה ביום הפטירה, שהוא א' דראש חודש מר-חשוון, וכך הוא במקרה שלכם. ורק אם היה פער גדול יותר בין הפטירה לקבורה, חלוקות הדעות, כשעל פי מנהג עדות ספרד גם במצב כזה קובעים את סיום השנה על פי תאריך הפטירה, ולמנהג עדות אשכנז בשנה הראשונה על פי יום הקבורה, ובשאר השנים על פי יום הפטירה.

ראוי שלא לעלות לקבר בראש חודש ולכן עליכם להקדים את העלייה לבית העלמין לערב ראש חודש.

יהי רצון שתנוחמו מן השמים בתוך שאר אבלי ציון וירושלים

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב