קבלת רב לעומת קבלת ספר

השאלה:

לכבוד הרב
האם כשציבור מקבל על עצמו ספר פסיקה מסויים - לדוגמה הליטאים שקיבלו את המשנה ברורה, ספרדים מסויימים שקיבלו מרן המחבר/כף החיים/בן איש חי האם אותו ציבור מקבל על עצמו את רק את הספר כפוסק, או שהוא שהוא מקבל על עצמו את מחבר הספר כרבו המובהק?

השאלה היא קודם כל עקרונית לצרכי הבנה. מעבר לכך, יש גם נפקא-מינות מעשיות, וכגון אם ציבור קיבל ספר מסויים, האם הוא מחוייב גם לספריו האחרים של אותו מחבר? (האם הספרדים ההולכים אחרי מרן מחוייבים גם לפסיקותיו בשו"ת אבקת רוכל? האם הפוסקים על פי מ"ב מחוייבים גם ללכת לפיו בהלכות לשון הרע ודעותיו בענייני ציבור? ובכלל, האם לחפץ חיים זצ"ל דין כלשהו של רב מובהק ביחס לציבור הפוסק על פי המ"ב, או שרק ספרו הוא זה שהתקבל?

השאלה היא גם מה המנהג בפועל.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

איני חושב שרב שנפטר יכול להיות רב מובהק, כשציבור מקבל עליו פוסק מסויים הוא מקבל את רוב פסיקותיו פרט לדברים שהורו לו עתה אחרת כגון הספרדים שקבלו פסיקת שו"ע ובכ"ז בהלכות מסוימות הולכים לפי הבן איש חי וכד'.