קטיף

השאלה: שלום וברכה.
חברים הזמינו אותי לקטיף עצמי של פטל או דובדבנים.
מכיוון שאף פעם לא עשיתי זאת, רציתי לשאול האם יש דברים שעלי לברר לפני שאני הולך, למשל: עורלה, טיפול בעצים בשבת (ע"י בעלי המקום) וכד´...?

כמו"כ, האם צריך לעשר את כל מה שאני קוטף? והאם זה נכון שבמידה ואני אוכל ישר מהעץ אז אין צורך לעשר?

תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/6/2013 7:25:15 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. צריך לברר שהעצים אין בהם ערלה. לחילופין שהורידו את הפרחים מעצי הערלה.
ב. מלאכת שבת של הבעלים איננה אוסרת את הפרי, אלא שיש איסור לסייע בידי עוברי עבירה. כך שאם ביאתך מסייעת לו (באיזה דרך) לעשות חילול שבת הרי זה אסור.
ג. צריך לעשר את הפירות בברכה. אם יש במטע עצי נטע רבעי (שנה רביעית) צריך לעשות פדיון נטע רבעי. במקרה של ספקות יש להפריש ולחלל בלא ברכה.
ד. קטיף של פרי אחד ואכילתו מיד פטורה מהפרשת תרו"מ, אולם הכנסה לקופסא של שתי פירות כבר מחייב בהפרשה בברכה.