שאלות בענייני בית כנסת

השאלה:

שלום לכבוד הרב.
מספר שאלות בענייני בית כנסת:
1. האם מותר לאחסן בארון הקודש (עקב היותו ממוגן מפני פריצה) קופות צדקה?
2. מתי הזמן "הנכון" ביותר מבחינה הלכתית להודיע הודעות שונות הנוגעות לקהילה בתפילת שחרית של שבת? היות ואנו חוששים שלא נשיג שקט אם נודיע את ההודעות בסוף התפילה, אנו מתלבטים בין  3 חלופות:

לאחר "שיר של יום", לאחר קריאת ההפטרה או לפני החצי קדיש שלפני מוסף. לכל אחת מהחלופות יתרונות וחסרונות. האם יש העדפה הלכתית למי מהן? אציין כי אנו מצמידים להודעות דבר הלכה, על מנת שההפסקה לא תהיה אך ורק לצרכי חולין.

3. בסידור קורן החדש מופיעה תפילה לשלום נעדרי ושבויי צה"ל, הכוללת תפילה לשובם לביתם. לאחר חזרתו של גלעד שליט לביתו כמעט כל המטפלים בנושא סבורים שלא נותרו נעדרים או שבויים שהינם בחיים. התעורר דיון בין המתפללים האם יש לומר תפילה זו, שכן אין (לצערנו) כאלו שהינם בחיים.

מה דעת הרב בנושא?

תודה רבה לכבוד הרב.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. ארון קודש אינו מיועד לשימושים אחרים אא"כ הועידו אותו מראש לכך.
אפשר לפדותו ע"י ועד ביהכנ"ס בידיעת כל המתפללים על סכום מסוים, להוציאו לחולין בכך, ולחזור ולהקדישו לשם מטרות נוספות.
2.הודעות חולין לא באמצע התפילה אלא לאחר דבר ההלכה בסוף התפילה
3. צריך להתפלל על יהונתן פולרד.