שינויים בתכולת בית כנסת שנתרמו לעילוי נשמת.

השאלה:

לכבוד הרב שלום
1. האם מותר לגבאי בית הכנסת להסיר נברשת או מנורה שנתרמה בעבר לעילוי נשמתו של פלוני כי רוצים לחדש אחרת או כי זה סתם לא משתלב כעת בנוף?,
2. יהודי שנפטר והיה לו מקום קבוע בבית הכנסת וכיוון שבניו אינם גרים בעיר מגוריו, בית הכנסת מכר את מקומו לימים הנוראים למישהו אחר ואחר כמה ימים הגיע בנו וטען שהוא מעוניין שהכיסא יישאר על שמו של אביו והוא מוכן לשלם עבורו וייתכן והוא עצמו ייתפלל שם בחגים האם הבן קודם?
תודה

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. אם הנברשת לא מתאימה רשאים להסירה אך עצתי לפנות לתורם ולהסביר לו שיש הכרח להחליף נברשת אם הוא מוכן להשתתף ברכישת חדשה שתישאר על שמו .
2. אם יש מתפלל קבוע שאין לו מקום והוא יושב שם כל השנה הוא קודם לבן, אבל אם הבן אינו מתפלל שם ורק רוצה לקנות ואין מתפללים קבועים הרוצים לקנות את המקום הבן קודם. (וצריכים להתנות עמו שבמידה והוא לא יגיע אחרים ישבו שם).