תרומות ומעשרות

השאלה: שלום!
* באיזו שנה של שנות השמיטה אנו נמצאים?
* אם נקנתה סחורה בשוק/ בכל מקום אחר שאין אנו
יודעים מי בעל השדה והאם עישרו ממנה או אם
יש חשש ערלה- מה עושים? אם הסחורה אינה
מיהודי- מותר לאכול ללא הפרשה?
* אם נרשמנו בקרן מעשרות- כיצד יש להפריש?
(לומר רק את נוסח ההפרשה בלי לייחד מטבע?)
* האם יש שוני בין סוגי הגידולים השונים
בענין ההפרשה?

תודה רבה, ה´ יברך אתכם, גמר חתימה טובה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/6/2013 8:11:02 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. אנו בשנה השישית של השמיטה, כל ירק שנלקט מר"ה חייב בעשר עני במקום מעשר שני. כל פרי שיחנוט לאחר טו בשבט ג"כ חייב במעשר עני.
ב. סחורה שספק אם מעושרת אפשר לחזור ולעשרה. לעניין ספק ערלה הדבר מסובך יותר מכיוון שאם הפירות ערלה אין להם היתר כלל. אולם בשעת הדחק כשכבר קנו פירות שיש בהם חשש ערלה אפשר להסתמך על הדעות שצריך רוב ערלה על מנת לאסור.
ג. בקרן המעשרות של מכון התורה והארץ צריך להודיע שהופרש מעשר ומחולל על מטבע המיוחדת בקרן המעשרות. כמו כן אפשר בקרן המעשרות של מכון התורה והארץ לתת מעשר ראשון ועני.
ד. כבר כתבתי לעיל על סוגי הגידולים השונים.

בברכת שנה טובה