דחוף- עלים

השאלה: שלום לכבוד הרב!
אמא שלי הכינה פשטידה ואולי גם תבשילים אחרים מעלים כמו תרד ועוד שמות שאני לא יודעת, אולי סלק, כרתי וכדומה (אבל לא חסה, פטרוזיליה, כרוב וכיוצא בזה). אותם עלים לא גודלו בחממות נגד חרקים אלא ניקנו בשוק. אמא שלי לא מיד שטפה את העלים אלא קודם כל חתכה אותם לחתיכות קטנות קטנות ואז אחר כך השרתה אותם במים עם חומץ ושטפה את העלים בתוך הקערה לא במים זורמים אלא רק שפכה מים לתוך הקערה.
האם יש בעיה לאכול מהמאכלים שהוכנו מהעלים האלו (לאו דוקא תרד)?
אם אסור לאכול מהם, האם מותר לאכול מהמאכלים שהתבשלו ביחד עם העלים בלי לאכול את העלים עצמם?
קורה הרבה פעמים בבית שלי שיש מצב שבו אני לא יודעת אם מותר לאכול מאוכל מסוים ולא תמיד אני יכולה להספיק לשאול רב, לדוגמא הייתה פעם שהכינו מרק במיה בלי בכלל לבדוק לבמיה את התולעים ואז בסוף אני זרקתי את המרק, אבל יש הרבה מצבים שיש לי בהם ספק שבסוף אני אוכלת, מה עלי לעשות במקרה שיש לי ספק בכשרות של אוכל מסוים, האם עלי לזרוק את האוכל בלי שיראו או שמותר לאכול ממנו?
תודה רבה ושנה טובה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/7/2013 2:19:07 AM
בס"ד

שנה טובה וברכת ד´

תרד וסלק עלים אלו ירקות שיש בהם זבוב המנהרות על כן אין אפשרות לבודקו אלא מול מקור אור, כדי לראות שאין זחלים בעובי העלה. ברור ששטיפה מועילה רק כנגד תריפסים וזחלים הנמצאים על העלים וא"כ שפשוף ובדיקה יכולים לעזור אבל כנגד חרקים בעובי העלה אין שפשוף חצוני יכול לעזור.
אין לאכול את הירקות הללו שלא נבדקו היטב, אולם אם בושלו בסיר אין לחוש שמא עברו ממקום למקום, אא"כ נתגלו בסיר שלשה תולעים. על כן אם אפשר להפריד בין המינים הנגועים ושאר המאכל, הרי שאפשר לאכול את המאכל בלי הירקות הנגועים.
לגבי השאלה מה קורה אם מאכלים שאת מסופקת בהם, כדי לפני שזורקים מאכל להתייעץ עם רב, שהרי יש בכך הפסד ממונם של ישראל, והתורה חסה על ממונם של ישראל, ופעמים רבות רבנים יכולים להתיר לך ספקות.

גמר חתימה טובה