פסיקת הרמב"ם

השאלה:

שלום לכבוד הרב,
הנני תלמיד ישיבה ומתחבט בשאלה מסויימת. יש לציין ששאלתי שאלה זו כמה רבנים ואני נתקל בתשובות סותרות מעט.

שאלתי היא:
האם הרמב"ם חידש הלכות מעצמו, או שמה כל דבריו מבוססים על הספרות התלמודית (בבלי, ירושלמי וכו). כוונתי היא האם יכול להיות פסקים של הרמב"ם (לא אמוני, אלא הלכה עם נפקא מינות הלכתיות) שאינם מסתמכים על שום מקור.

אם הרב יוכל לפרט, או לשלוח אותי למקורות שונים אשמח.

בברכה

התשובה

הרב יעקב אריאל |

לא ידוע לי על הלכה אחת שהרמב"ם חידשה ללא מקור. גם באותם מקומות שחידש הלכה וכתב "יראה לי" אומנם זו סברה אולם היא לא תלושה אלא נלמדת מהמקורות.
אולם המקורות שלו לא תמיד ידועים לנו, ואף הרמב"ם עצמו הצטער בתשובה על כך שלא כתב מקורותיו, דבר שהתקיפוהו עליו, וכן נושאי כליו טרחו הרבה בחיפוש מקורותיו.